13:47, pet, 26. Apr

Gimnastično društvo Ruše z bogato zgodovino





V Gimnastičnem društvu Ruše se zavedajo, da talent ni tisto pravo merilo za vrhunski šport. Veliko raje vidijo lastnosti kot so vztrajnost, marljivost in delavnost.

Gimnastično društvo Ruše Foto: Športni Upi
Gimnastično društvo Ruše
Foto: Športni Upi

Gimnastika v Rušah skozi zgodovino

Ruše so kraj, kjer ima pomembno točko na zemljevidu športa prav športna gimnastika. Tradicija športnega društva sega že več kot sto let v zgodovino. Že pred prvo svetovno vojno je v Sloveniji nastalo prvo telovadno društvo, t.i. Sokolsko društvo. Ustanovljeno je bilo v Ljubljani in se je imenovalo Ljubljanski Sokol, vendar so že takrat treninge gimnastike izvajali v Rušah in telovadili pod pohorskimi vrhovi. Ohranjanje tradicije in trdega dela na tem področju je pripeljalo športno gimanstiko v Rušah do odličnih rezultatov v zadnjih desetletjih, tako v ženski kot moški športni gimnastiki. Leta 2006 so se realizirale dolgoletne sanje. V Rušah je nastala nova Gimnastična dvorana. Gre za edini objekt v Sloveniji zraven novega ljubljanskega gimnastičnega centra, kjer razvijajo vrhunsko moško in žensko športno gimnasti ko. Na Štajerskem držijo primat, tako v dosežkih v tekmovalnih kategoriji kot tudi v prirejanju tekem na nacionalni ravni, kot sta tekmi Državnega prvenstva in Pokala Slovenije.

Odlični pogoji jim omogočajo delo na visoki profesionalni ravni. V ruški gimnastični šoli ima kakovost pri delu z mladimi prednost pred številčnostjo mladih. Danes lahko vidimo veliko število otrok, ki polnijo dvorane in v vrsti čakajo na pričetek vadbe, ki jo vodijo študenti. Za tovrstno delo z mladimi se v praksi uporablja izraz ”industrija z otroki”. Verjamemo, da ljudje postajajo vse bolj kritični do takšnega načina dela, zato izbirajo kvalitetnejše delo trenerjev in boljše pogoje, saj se zavedajo, da je športna gimnastika osnova baza vsakega športa.

V društvu deluje 16 strokovnih delavcev, vaditeljev, sodnikov in trenerjev. Izvajajo programe za predšolske in šolske otroke, dijake, študente in različne programe za odrasle. V osnovi so usmerjeni z ozirom na dva koncepta. Primarno v delo z mladimi v vrhunskem športu, kjer so zelo uspešni, saj imajo v moški športni gimnastiki (MŠG) državne prvake, podprvake, ne samo v mlajših selekcijah, ampak tudi v članski kategoriji.

V ženski športni gimnastiki (ŽŠG) imajo Neli Štruc, ki je na mladinskem evropskem prvenstvu dosegla najboljši rezultat med slovenskimi udeleženkami. Nase navkljub mladosti, star je šele devet let, opozarja Maj Žižek Vertnik. V štirinajstih mesecih treninga je že postal državni prvak v svoji kategoriji. V njihovem okolju se ga je, kot pravijo, oprijel vzdevek “mali” Petkovšek”. Zavedajo se, da talent ni tisto pravo merilo za vrhunski šport. Veliko raje vidijo mladega športnika, ki ima lastnosti kot so vztrajnost, marljivost in delavnost. Takšnih otrok je danes vse manj in neverjetno hitro se opazi način njihove domače vzgoje: najkrajša, najlažja pot do cilja! Zavedati se je treba, da v športu ni bližnjic in ravno to daje športu večji pomen kot kadarkoli. Drug koncept usmerjanja je rekreacija. Tudi tukaj jim je na prvem mestu strokoven pristop do otrok, saj se zavedajo, da vplivajo na njihov razvoj.Izpostaviti je potrebno predvsem dve rekreativni vadbi za odrasle, AKROBATIKA in FUNKCIONALNA VADBA, ki sta v zadnjih letih pravi hit v njihovem društvu.

V prihodnost gledajo pogumno in osredotočeno na cilj. Željni so predvsem odličnih rezultatov. Kot nam pove Diplomirani športni trener Matija Frumen, je eden izmed pomembnih prihajajočih projektov društva sodelovanje z Nogometno zvezo Slovenije, kjer se izdeluje model načrtovanjza športne vadbe za vratarje s prioriteto na koordinaciji, agilnosti in gibljivosti. V društvu so veseli, da mladi trenerji prevzemajo primat in da se zgodba uspešno odvija dalje.

Vir: Aleš Ernecl, Športni Upi

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.