06:57, pet, 26. Apr

FOTO: V Mariboru 37. svetovne medicinske in zdravstvene igre





V Mariboru te dni potekajo 37. svetovne medicinske in zdravstvene igre Medigames, na katerih sodeluje več kot 900 udeležencev iz 37 držav.

Zdravniki, zobozdravniki in drugi zdravstveni delavci bodo tekmovali v 22 športnih disciplinah. Igre potekajo od leta 1978, letos pa se prvič odvijajo v Sloveniji, so sporočili organizatorji dogodka.

Medigames

V sedmih dneh se bodo udeleženci največjega medicinskega športnega dogodka na svetu pomerili v različnih športih. Največ, kar 300, jih bo igralo nogomet. V atletskih disciplinah se bo preizkusilo 200 tekmovalcev, v plavanju 100. Veliko se jih bo udeležilo gorskega kolesarjenja na Pohorju.

Medigames

Med udeleženci dogodka, ki bo potekal do petka, je največ zdravnikov. Sledijo jim zobozdravniki, farmacevti in drugi zdravstveni delavci. Desetina sodelujočih je Slovencev.

Na nedeljskem odprtju iger je prisotne poleg mariborskega župana Andreja Fištravca nagovorila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Sandra Tušar. Zdravstvenim delavcem je povedala: “Delo, ki ga opravljate, je po statističnih podatkih eno najbolj stresnih, zato je ukvarjanje s športom še toliko bolj pomembno.” Dodala je, da glede na ugotovitve znanstvenikov že pol ure fizične aktivnosti na dan znatno izboljša zdravje in kognitivne sposobnosti.

Medigames

V sklopu iger tudi znanstveni simpozij

V sklopu iger, ki jih je gostilo že več kot 29 mest in regij v 15 državah, bo potekal tudi dvodnevni mednarodni znanstveni simpozij. Na njem bodo predavali ugledni tuji in domači strokovnjaki s področja športne medicine, so sporočili organizatorji dogodka.

Medigames

 

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.