05:32, tor, 14. Maj

FOTO: Predsednik Pahor s študenti in dijaki o prihodnosti EU





Na povabilo Mestnega Mladinskega sveta Maribor je predsednik republike Borut Pahor ob včerajšnjem mednarodnem dnevu študentov obiskal dijake in študente v Mariboru ter se z njimi pogovarjal o “renesansi ali zatonu Evropske unije”. Sam je kot “prepričan Evropejec” zagovornik evropske ideje, mladim pa je dal vedeti, da je tudi od njih odvisno, kaj bo.

Pogovor s predsednikom republike so po besedah predsednika Mestnega Mladinskega sveta Maribor Matica Matjašiča organizirali, ker opažajo, da mladi v Mariboru vidijo Evropsko unijo kot nekaj tujega in zelo oddaljenega ter se ne zavedajo, kakšne priložnosti jim ponuja. “Ravno mladi smo tisti, ki ponavadi razmišljamo drugače od ostalih. Naša odgovornost in dolžnost je, da smo aktivni državljani,” je izpostavil na začetku srečanja.

dav

Po njegovih ocenah bodo prav mladi “jeziček na tehtnici, ko ali če se bo odločalo, ali bo sledila renesansa ali zaton EU“. Pahor se je strinjal, da je EU trenutno na “križišču”. “Moje 25-letno delo v politiki me je prepričalo, da je ne glede na to, koliko ljudje verjamemo v usodo, v veliko večji meri, kot bi si želeli priznati, od naših ravnanj odvisno razpletanje življenja z nami, med nami in pred nami,” je dejal.

Prepričan je, da usoda EU ni prepuščena naključjem. “Od naših ravnanj je odvisno, v katero smer se bo zasukal razvoj,” je dejal. “Odgovorni smo za ta razvoj. Vsi tisti, ki verjamemo v to idejo, smo poklicani, da ji damo nove vizije, sicer bodo uspeli tisti, ki vidijo v tem predvsem problem in ne rešitev,” je dodal.

dav

Tako “zaton” kot razkroj skupne evropske ideje in vrnitev k nacionalnim politikam kot “renesansa” kot poglobitev sodelovanja med evropskimi državami sta po besedah Pahorja dve skrajnosti, vmes pa je še “mavrica” možnosti. “Tudi od vas bo odvisno, kje bomo pristali Slovenci,” je položil na srce veliki množici zbranih v Veliki dvorani rektorata mariborske univerze.

Po ocenah Pahorja se mora Slovenija držati kroga držav, ki se bodo združevale, še posebej pa je po njegovih ocenah pomembno, da je v tisti skupini, kjer bosta tudi Nemčija in Francija. Če se to ne bo zgodilo, pa mora biti država ustrezno pripravljena. “Če bi se proti naši volji v naslednjih letih dogodki razvijali v najslabšo smer, v smer zatona, za kar jaz ne vidim ne potrebe ne neizpodbitnih razlogov, je za naš narod bistveno, da je Slovenija na te strese pripravljena kot robustna država v vseh njenih segmentih,” je povedal.

Mladi v občinstvu so med drugim izpostavljali razdeljenost unije na vzhod in zahod, odtujenost evropskih institucij od državljanov ter neuspešno reševanje begunske krize, zanimalo pa jih je tudi mnenje predsednika republike o pobudah za vzpostavitev evropske vojske. Pahor ne misli, da bi skupna vojska rešila težave, s katerimi se trenutno soočajo evropske države. “Za razliko od hitrih korakov pri oblikovanju skupne vojske bi raje delal na oblikovanju skupne varnostne politike,” je dejal.

dav

Pogovor s predsednikom republike je del projekta Od Maribora do Bruslja, ki ga je letos zagnal Mestni Mladinski svet Maribor (MMSM). Ta združuje več kot 20 mladinskih organizacij v Mariboru in med drugim vzpodbuja aktivno državljanstvo ter politično participacijo mladih.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.