20:25, pet, 26. Apr

FOTO: Otvorili prenovljeno partizansko bolnišnico Tevakin





Včeraj sta Občini Podvelka in Selnica ob Dravi, na Gradišču na Kozjaku, odprli prenovljeno partizansko bolnišnico Tevakin, ki so jo zgradili leta 1944. 

Kot navajajo na spletni strani Koroški Pokrajinski Muzej (KPM), so v  Drulekovem gozdu, na težko dostopni lokaciji, na območju Gradišča na Kozjaku novembra 1944 zgradili partizansko bolnišnico Tevakin. Na levo stran Drave oziroma območje Kozjaka, je septembra 1944 prišla glavnina Lackovega odreda, ki se je že kmalu zapletla v hude spopade z okupatorjevo vojsko. Zaradi povečanega števila ranjenih in bolnih borcev obstoječa sanitetna oskrba ni zadostovala, zato so zgradili novo bolnišnico dimenzij 12 x 4 m. Polovica bolnišnice z dobro opremljeno kuhinjo in bivalnim prostorom je bila vgrajena v zemljo, nadzemni del pa skrbno prekrit z zemljo in drugim materialom. Naenkrat je lahko sprejela nad 20 ranjencev, ves čas obratovanja je bila zadovoljivo oskrbovana z zdravili, sanitetnim materialom in živili.

Partizanska bolnišnica Tevakin, foto: Koroški Pokrajinski Muzej
Partizanska bolnišnica Tevakin, foto: Koroški Pokrajinski Muzej

“Po končani vojni je bolnišnica Tevakin, ki je delovala na skrajnem severnem območju naše domovine propadla, vendar so jo borci Lackovega odreda, nekdanje zdravstveno osebje in ranjenci ter domačini glede na njeno pomembnost ob sodelovanju Koroškega pokrajinskega muzeja sklenili ponovno zgraditi. V polovični velikosti nekdanjega sanitetnega objekta je bila bolnišnica odprta za javnost 17. septembra 1988,” pišejo na spletni strani KPM.
Če želite obiskati bolnišnico, morate v Ožbaltu zapeljati na lokalno cesto proti Kapli. Po približno devetih kilometrih vožnje vas čaka še okoli 15 minut prijetne hoje po dveh dobro označenih poteh.

V Kulturnem domu Gradišče na Kozjaku so ob slovesnosti opomnili na dogajanje in pomen bolnišnice, ki je danes tudi pomembna zgodovinska in turistična točka.

otvoritev prenovljene partizanske bolnisnice tevakin (1)

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.