05:17, pet, 26. Apr

FOTO: Na Muti razstavili tudi Smolarjevo trobento





Sinoči so v Muzeju na Muti odprli prenovljeno kulturno-zgodovinsko zbirko, ki s fotodokumentarnim gradivom in muzejskimi predmeti predstavlja društveno in kulturno življenje na območju Mute in okolice. Med razstavnimi eksponati sta največ pozornosti obiskovalcev pritegnila dva: trobenta, na katero je nekoč igral Adi Smolar starejši, ter moška in ženska narodna oz. folklorna noša.

muzej muta, narodna nosa

S postavitvijo in predstavitvijo nove zbirke so predstavniki Koroškega pokrajinskega muzeja (v sodelovanju z Občino Muta in številnimi drugimi posamezniki ter organizacijami) sklenili obnovo doslej predvsem Kovaško-livarskega Muzeja.

muzej muta, otvoritev zbirke 4

Tej in zbirki gasilske opreme, predvsem iz časa 18. in 19. stoletja, so sedaj dodali zapise, dokumente, instrumente, rekvizite, fotografije… skratka eksponate, prek katerih obiskovalci dobijo vpogled v športno, kulturno in družabno življenje v kraju.

muzej muta, otvoritev zbirke 6

Območje Občine Muta je specifično predvsem po številu in tradiciji godb na pihala. V tem sklopu so zbirki dodali tudi trobento Adija Smolarja starejšega, pokojnega očeta znanega kantavtorja, ki je v razvoju glasbe na Muti pustil velik pečat. To pa je bil tudi eden izmed glavnih razlogov, da se je odprtja nove zbirke udeležil sin, ki je najprej izrazil izjemen ponos in hvaležnost, da so v Muzej dodali tudi dediščino njihove družine, potem pa obiskovalce razveselil s kar tremi svojimi skladbami.

Adi Smolar, znan slovenski kantavtor.
Adi Smolar, znan slovenski kantavtor.

V Muzeju se veselijo obiska.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.