06:30, pet, 3. Maj

Formula študent





Danes je pred mariborsko univerzo “zadišalo” po vročih gumah na asfaltu. Člani ekipe UNI MB GPE so predstavili letošnji model njihovega dirkalnika – Formula Student GPE14.

Člani Društva za razvoj dirkalnika Formula S so tudi letos razvili svoj dirkalnik, četrti v seriji. Tega odlikujejo še boljše karakteristike od modela prej: tehta 170 kg, poganja ga 450 kubični KTM-ov motor, ki razvije 55 konjskih moči, pri pospeševanju v 3.7 sekunde doseže 100 km/h, sicer pa je najvišja dosegljiva hitrost 160 km/h.

formula student 3

Rok Lampe, voznik Formule Student, nam je zaupal, kakšne lastnosti mora imeti tisti, ki sme voziti dirkalnik: “Moraš dobro videti, moraš imeti rad hitrost, mogoče kakšne predhodne izkušnje, predvsem pa veselje in motivacijo. Pač veselje do dirkanja, do športa pa, da si zraven pri ekipi.

formula student 2

Projekt pa ima precej globlji pomen, kot le prepuščanje adrenalinu. V izgradnjo takšnega dirkalnika okoli 35 študentov (največ iz Fakultete za strojništvo) tako rekoč vso študijsko leto združuje znanje različnih področij. Vložijo več kot 1000 ur svojega dela oz. več kot 6 mesecev njihovega prostega časa. Jernej Kolar, vodja ekipe UNI MB GPE, je pojasnil, da so prvi v Sloveniji, ki so posebej za letošnji dirkalnik razvili svojo obliko karbonske šasije, tako rekoč takšne, ki jo imajo tudi svetovno znani dirkalniki v Formuli 1. Razvili so tudi svoja karbonska platišča. Na letošnjem tekmovanju v Angliji pa so izmed 90ih udeležencev zasedli 23. mesto.

formula student sodelujoci
FOTO: Jure Zagoranski

Kako glasno je zabrnel motor Formule Student GPE14 ter kakšne možnosti za kariero imajo študentje, ki se prek tega projekta konkretno povezujejo s podjetniki, izveste jutri – ob 18.30 v oddaji Občinski informator na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.