22:12, sob, 18. Maj

Fištravec zavrnil glasovanje o zahtevi za odpoklic





Mariborski župan Andrej Fištravec včeraj na seji ni želel dati na glasovanje zahteve 24 mestnih svetnikov za njegov odpoklic, ker naj bi ravnal nezakonito s tem, da ob županski opravlja še funkcijo v. d. direktorja mestne uprave. Tako se je odločil po posvetu s pravnikom Boštjanom Brezovnikom in predlagal, da ta predlog uvrstijo na naslednjo sejo.

fistravec

Čeprav je zdaj polurni premor za posvet svetniške skupine zahtevala Lista za pravičnost in razvoj, se bodo morda le umirile strasti na seji, ki bi morala biti zgolj nadaljevanje nedokončane septembrske z nekaj točkami dnevnega reda. Zahtevo za odpoklic župana je podprla tudi SD, a je zdaj le predlagala, da ne gredo na silo, pač pa gredo po pravno vzdržni proceduri.

“Če se je župan posvetoval z uglednim strokovnjakom za lokalno samoupravo Boštjanom Brezovnikom in je takšen postopek res nezakonit, potem o tem danes ne moremo glasovati,” je dejal svetnik SD Matej Žmavc in predlagal, da nadaljujejo s točkami dnevnega reda.

Nad zahtevo vse številčnejše opozicije po odpoklicu vidno presenečeni župan se je s takim predlogom strinjal in dejal, da je sam vselej pripravljen prevzeti normalno odgovornost za svoje delo. Ob tem pa je svetnike pozval, da to naredijo po demokratični proceduri in vsestranski preveritvi dejstev.

Mestna opozicija je po mirnem začetku današnje seje, ko so župana soglasno pooblastili za sklenitev novega dogovora med Mestno občino Maribor in ministrstvom za kulturo o dolgoročnem sodelovanju pri organizaciji Borštnikovega srečanja, ob začetku naslednje točke župana presenetila z zahtevo po takojšnjem glasovanju o njegovem odpoklicu.

Kot razlog za to je navedla dejstvo, da naj bi po razrešitvi Bojana Babiča z mesta direktorja mestne uprave samega sebe imenoval za v. d. direktorja, kar naj ne bi bilo v skladu z zakonom. Pod zahtevo, ki so jo predstavniki vse bolj številne opozicije podali kar v obliki proceduralnega predloga ob obravnavi ene od točk dnevnega reda, se je podpisalo 24 mestnih svetnikov, kar pa je več kot polovica od 45 članov mestnega sveta.

Kot so ob tem poudarili predstavniki predlagateljev, je biti hkrati župan in izvrševati naloge direktorja mestne uprave nedopustno, zato morajo mestni svetniki po njihovem mnenju zgolj podati ugotovitveni sklep o prenehanju mandata.

Fištravec se je branil, da takšen predlog ni v skladu s statutom, saj bi moral potekati preko mandatno-volilne komisije, pritrdila mu je tudi pravna služba mestnega sveta, ki je zatrdila, da ne gre za proceduralni sklep, pač pa ugotovitveni sklep, o katerem v taki obliki ni mogoče odločati.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.