20:50, ned, 12. Maj

Fištravec s kitajskim veleposlanikom o možnostih vlaganja v Maribor





Mariborski župan Andrej Fištravec je danes sprejel kitajskega veleposlanika Ye Haoa, s katerim sta govorila predvsem o gospodarskih temah. Pri tem po sestanku nista pozabila poudariti mariborskih načrtov, da bi v mesto privabili kitajski kapital, in sta spomnila na doslej največjo kitajsko investicijo v Sloveniji – avtobusnega proizvajalca Durabus.


unnamed

Fištravec je povedal, da so v okviru delovnega obiska obiskali Dravske elektrarn Maribor (DEM), kjer so jim predstavili svoje razvojne projekte, ki bi lahko bili zanimivi za kitajske vlagatelje, srečali pa so se tudi z vodstvom občinskega podjetja Nigrad. V slednjem namreč po Fištravčevih besedah prav tako vidijo možnosti poslovnega sodelovanja.

Na sestanku v Rotovžu so se jim pridružili tudi predstavniki Durabusa, podjetja, ki je s pomočjo večinsko kitajskega kapitala nastalo na pogorišču nekdanje Tovarne vozil Maribor (TVM) in z okoli 200 zaposlenimi nadaljuje tradicijo proizvodnje avtobusov.

“Z veleposlanikom sva se strinjala, da je za poslovno sodelovanje s Kitajsko potrebnega nekaj časa in da tamkajšnja poslovna kultura zahteva veliko osebnih stikov. Zdaj se moramo čim bolj osredotočiti na konkretne projekte in delo s konkretnimi investitorji. Pri tem sodeluje tudi slovenska vlada in z novim veleposlanikom bomo lahko naše delo, ki smo ga začeli, odlično nadaljevali,” je dejal Fištravec.

Veleposlanik Ye Hao je dodal, da je prav Durabus trenutno primer največjega poslovnega sodelovanja med Kitajsko in Slovenijo, ki zaposluje 200 ljudi, za katere so doslej plačali okoli štiri milijone evrov prispevkov. Glede na to, da je omenjenemu podjetju v Mariboru uspelo, je to lahko spodbuda in priložnost za nadaljnje sodelovanje z drugim največjim svetovnim gospodarstvom.

“Maribor predstavlja eno pomembnejših industrijskih mest v Sloveniji, zato so kitajski vlagatelji zainteresirani za prihod,” je dejal veleposlanik in dodal, da potencialne vlagatelje v to za kitajske razmere sicer majhno mesto privablja tudi dobro izobražena in usposobljena delovna sila.

Finančni direktor Durabusa Brian Zhao je dejal, da so s poslovanjem v Mariboru zadovoljni. Lani so zabeležili okoli 17 milijonov evrov prihodkov ter približno pol milijona evrov dobička. Z novimi proizvodi, ki jih načrtujejo, na prihodnost svoje prisotnosti v Sloveniji gledajo zelo optimistično.

V Durabusu sicer še vedno niso dočakali s strani države že pred časom potrjene finančne spodbude za neposredno tujo investicijo, a sta bila tako veleposlanik kot predstavnik podjetja danes v zvezi s tem precej diplomatska. Zhao je dejal le, da pogovori o tem še vedno potekajo, veleposlanik pa na vprašanje, kakšen signal to daje drugim kitajskim vlagateljem, odgovarja le, da zadeva še ni zaključena in da upajo na čim hitrejšo rešitev.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.