02:20, pon, 20. Maj

Fištravčevih 5000 delovnih mest v Hočah





V občini Hoče – Slivnica naj bi kmalu postavili nov obrat avstrijskega podjetja Magna Steyr, proizvajalca avtomobilskih delov. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za 5000 delovnih mest. V občini Hoče-  Slivnica so že pričeli s postopki za spremembo prostorskega načrta. Ali so obljube o novih delovnih mestih tokrat resnične? 

Spomnimo, da je mariborski župan Andrej Fištravec ljudstvu že pred dvema letoma obljubljal rešitev krize na Štajerskem in dvig brezposelnosti s prihodom kitajskega investitorja in postavitvijo tovarne baterij, ki bi prav tako naj zagotovila 5000 delovnih mest. Izkazalo se je, da je šlo le za prazne besede in iz obljub ni bilo nič.

Tokrat enako število delovnih mest obljubljajo v občini Hoče – Slivnica, kjer so prostorske ureditve bolj ugodne za postavitev tako velikega obrata kot je Magna Steyr. Podjetje je sicer že pred časom v Gradcu omogočilo zaposlovanje 3000 delavcev iz Slovenije. Po neuradnih a zanesljivih informacijah bo Magna Steyr, ki ima sedež v Gradcu na avstrijskem Štajerskem in je del Magne International, vodilnega dobavitelja v avtomobilski industriji, svojo dejavnost širila. Magna naj bi se tako resno spogledovala s selitvijo dela proizvodnje v Hoče, kjer naj bi postavili večji ličarski obrat.

FOTO: www.mojvideo.com
FOTO: www.mojvideo.com

Hočki župan prihoda Magne ne komentira

Informacije o prihodu Magne v Hoče sicer uradno nihče ne komentira. Je pa dejstvo, da so v občini Hoče – Slivnica začeli pripravljati dokumentacijo in postopke za spremembo in dopolnitev prostorskega načrta na območju letališča Edvarda Rusjana. Stroške izdelave načrta pa krije Ministrstvo za gospodarstvo je pojasnil župan občine Hoče – Slivnica Marko Soršak. Pravi, da so spremembe in dopolnitve prostorskega načrta vidne v MUV – u (Medobčinski uradni vestnik) v številki 17 in da se spremembe pripravljajo za potencialnega investitorja. Ali gre za Magno Steyr pravi, da ne more komentirati in da bo za več informacij potrebno vprašati Ministrstvo za gospodarstvo.

Da se v Hočah nekaj pripravlja, je možno sklepati tudi iz dejstva, da je zadnja občinska seja občine Hoče – Slivnica potekala za zaprtimi vrati. Glede zemljišč, ki se raztezajo vzhodno od letališča Edvarda Rusjana pa Soršak pravi, da gre za okrog 100 hektarjev, ki so v lasti več kot 100 lastnikov. Kaj bodo z njimi naredili pravi, da to koordinira Ministrstvo za gospodarstvo.

Neuradno znano, uradno ne komentirajo

Predstavniki Magne že bili na obisku na MOM

Upanje vzbuja tudi novica, na katero marsikdo ni bil pozoren. Nedavno  je na MOM, 22. avgusta letos, namreč bil na obisku predsednik sveta delavcev iz podjetja Magna Steyr Thomasa Stoimaiera. Povečala se je tudi intenziteta obiskov med županoma Maribora in Gradca, ki naj bi se s tem projektom intenzivno ukvarjala.

FOTO: Mestna občina Maribor
FOTO: Mestna občina Maribor

Slovenci v Magni zaželeni

Da je podjetje Magna Steyr zanimivo za slovenski trg, sploh za štajerskega priča dejstvo, da na delo v tujino vsakodnevno odhaja okoli 14 tisoč Slovencev in Slovenk, večina ravno v Avstrijo. V Magni tako že dela več kot tisoč Slovenk in Slovencev, večinoma iz okolice Maribora in Pomurja. Plače zaposlenih v tem podjetju znašajo med 1.30o in 1.800 evri neto.

FOTO: www.mojvideo.com
FOTO: www.mojvideo.com

Če bi Magna Steyr odprla poslovalnico v Hočah, bi zagotovo prineslo veliko dobrega regiji, ki se sooča z visoko brezposelnostjo. Obljubljenih 5000 novih delovnih mest v podjetju pa bi rešilo krizo ne samo na Štajerskem, tudi v Sloveniji.

Druge novice

Comment

  • Kristjan OČKERL

    19 septembra, 2016

    Pa saj ni prvi april.Še Partljiča zraven povabite.ON vse ve.Vsaj 2011 leta je.

    Replay

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.