12:41, pon, 29. Apr

Evropski teden mobilnosti





V aktivnosti Evropskega tedna mobilnosti, ki se začenja danes, se vključuje tudi 36 slovenskih občin. Do 22. septembra bodo tako širom po Evropi mesta povezana v prizadevanjih za ljudem in okolju prijaznejše načine mobilnosti. Teden, ki poteka pod sloganom Naše ulice, naše odločitve, se po večini sodelujočih mest zaključi z dnem brez avtomobila.

Mobilnostni center Maribor

Letos teden mobilnosti spodbuja k temu, da lahko sami oblikujemo mesta, v kakršnih si želimo živeti, in jih preuredimo tako, da na prvem mestu ne bodo avtomobili, temveč ljudje. Tem prizadevanjem se bodo pridružile številne slovenske občine, ki bodo pripravile aktivnosti in javne prireditve, nekatere pa bodo tudi trajno uvedle ali vsaj preizkusile nove prometne ureditve. Avtomobil sicer v povprečju štiri odstotke časa služi svojemu namenu, ves preostali čas pa je parkiran.

Pomen tedna mobilnosti je izpostavil tudi evropski komisar za okolje Janez Potočnik. Meni, da gre za pomemben prispevek k oblikovanju mest, v katerih bo manj škodljivih izpustov, manj hrupa in manj nesreč, hkrati pa bodo mesta bolj zelena in bolj zdrava za bivanje.

Lani se je za sodelovanje v pobudi uradno prijavilo 1931 mest iz 47 držav, doslej pa je bilo v okviru te pobude uvedenih že 8623 trajnih ukrepov na različnih prometnih področjih, od izboljšav pri infrastrukturi za kolesarje in pešce do posodobitev storitev javnega prevoza, izboljševanja dostopnosti in mobilnosti za vse skupine prebivalcev in krepitve zavedanja o trajnostno naravnanih urbanih potovalnih navadah.

Mestna občina Ljubljana je že dvakrat prejela nagrado za uspešno izvedbo dejavnosti in ukrepov v okviru evropskega tedna mobilnosti. Letošnji poudarek bo na oživljanju ulic in dejavnostih, ki omogočajo kakovostnejšo izrabo javnega prostora, druženje, kulturne in športne aktivnosti ter prijetno preživljanje prostega časa.

V Mariboru pa želijo z majhnimi koraki spreminjati potovalne navade meščanov, da bi, kot v razvitih zahodnih državah, več uporabljali kolesa in javni prevoz ter manj avtomobile. Zato so letos ustanovili prvi Mobilnostni center v Sloveniji, ki na Partizanski cesti v središču mesta deluje od januarja.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.