11:16, ned, 28. Apr

Enota za kibernetsko obrambo





Slovenska vojska (SV) vzpostavlja posebno enoto, ki bo skrbela za kibernetsko obrambo slovenskih vojaških sistemov. Osemčlanski Center za kibernetsko obrambo vzpostavljajo kot odgovor na vse večje grožnje, ki pretijo računalniškim sistemom, poleg tega pa je tovrstna zaščita tudi visoko na prioritetni listi zveze Nato.

Slovenska vojska

Glavne naloge enote bodo usposabljanje, analiza varnostnih tveganj, sodelovanje pri zaznavanju in odpravi posledic incidentov, izvajanje analiz napadov in sodelovanje na vojaških vajah kibernetske varnosti doma in v tujini, so pojasnili v generalštabu Slovenske vojske. Ekipa bo sestavljena iz dveh pripadnikov stalne sestave in šest pripadnikov prostovoljne pogodbene rezerve.

Njene naloge bodo sicer omejene le na zaščito vojaških sistemov in izvajanje obveznosti do zavezništva, ne pa tudi varovanja pomembne infrastrukture, kot je na primer energetika.

“Veljavna zakonodaja in področni predpisi nam ne dajejo nikakršnega mandata za delovanje zunaj lastnega komunikacijsko informacijskega sistema,” je dejal predstavnik Slovenske vojske za odnose z javnostmi Marko Prvinšek.

Morebitne druge pristojnosti bo po njegovih besedah opredelila Nacionalna strategija kibernetske varnosti, za katero pa je zadolžena medresorska delovna skupina, ki jo vodi ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

V SV so trenutno v postopku iskanja ustreznega kadra. “Znotraj strukture Slovenske vojske nam primanjkuje pripadnikov s specifičnimi in zahtevnimi znanji, s področja varnosti računalniških omrežij, obvladovanja računalniških varnostnih tveganj in odprave posledic incidentov v kibernetskem prostoru, zato iščemo kandidate v zunanjem okolju,” je dejal Prvinšek.

Kot je še dodal, v Natu na področju zagotavljanja kibernetske varnosti velja načelo najšibkejšega člena v verigi. “Zavezništvo izpostavlja svoje zahteve predvsem na področju lastne komunikacijsko informacijske infrastrukture, kjer moramo izpolnjevati vsaj minimalne zahteve za zagotavljanje varnosti. Skrb za nacionalno komunikacijsko in informacijsko infrastrukturo pa je obveznost in pravica države članice, ki mora sama na nacionalnem nivoju vzpostaviti potrebne entitete za svojo varnost,” je povedal.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.