05:47, sob, 27. Apr

Dražje cigarete in “trošarine v zdravstveno blagajno”





Predstavniki Slovenske zveze za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo (SZOTK, ki so nosilci Vsebinske mreže NVO za zdravje) so danes v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor predstavili 3 pobude za spremembe tobačne zakonodaje. Kot prioriteto so izpostavili pobudo za dvig trošarin.

pobude proti kajenju 2

Eden od ciljev strategije Zdravje 2020 je, da bi bilo – vsaj do leta 2025 – v Sloveniji le še 5% kadilcev. Prioritetni ukrep, ki naj bi zagotovil ta cilj, je pobuda za spremembo zakona o trošarinah. Miha Lovše, podpredsednik SZOTK je prepričan, da bi z dvigom trošarin ter posledično višjimi cenami cigaret zmanjšali število kadilcev ali vsaj zvišali starost “začetnikov”. “Kanada je z dvigom trošarin v 10-ih letih prepolovila število kadilcev“, je dodala Mihaela Lovše, predsednica SZOTK in vodja projekta NVO varujejo naše zdravje. Predlagajo, da bi se trošarine zviševale postopno. Prepričano so, da cena tobačnih izdelkov odločilno vpliva na povpraševanje in da lahko razširjenost kajenja, še posebej med mladimi, pripišemo predvsem trenutni cenovni dostopnosti tobačnih izdelkov v Sloveniji. Dvig trošarin bi lahko posledično pomenil manj obremenjevanja državne zdravstvene blagajne, saj bi se zmanjšali stroški zdravljenja obolenj, ki jih lahko povzroča kajenje (eden od primerov je precej drago zdravljenje raka). “Ob pravi politiki bi to moralo pomeniti posledično tudi več sredstev za zdravstveno preventivo“, je dodal Lovše.

brez cigarete (7)

Ob tej so predstavili še dve pobudi: predlog za spremembo zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov (ZOUTI) in zakonsko ureditev uporabe E-cigarete. Pri prvi so poudarili nujnost nevtralne embalaža za cigarete in sestavljenih zdravstvenih opozoril, pri drugi pa izpostavili dvomljivo ozadje uporabe e-cigaret “Ni dokazano, da so el. cigarete varne ali da so učinkovit pripomoček pri opuščanju kajenja. […] Predvsem niso dovolj raziskane kemikalije, ki se dodajajo v el. cigareto, proizvajalci jih ne razkrivajo“, je med drugim opozorila Lovšetova. V sporočilu za javnost pa so še zapisali: »E-cigareta – Trojanski konj tobačne industrije!«

cigaret

Podrobnosti v oddaji Občinski informator na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.