13:54, pet, 26. Apr

Dolgoročno upravljanje z Mariborskim Pohorjem končno bližje





Potem, ko smo že leta spremljali zgodbe o (pre)poznih pripravah in (pre)malo denarja za zimsko sezono, istočasno pa že zlajnano “pesem” o nujnosti zelenega turizma na Mariborskem Pohorju, so sedaj na Mestni občini Maribor poskrbeli za pravno podprte dokumente, da bi Mariborsko Pohorje lahko dobilo dolgoročnega upravljalca. Odločitev je na mestnih svetnikih.

foto: STA
foto: STA

Mariborski svetniki bodo prihodnjo sredo obravnavali program dolgoročnega upravljanja in odlok o koncesiji za upravljanje Mariborskega Pohorja. Kot so predstavniki mestne občine pojasnili danes, ta predvideva dodelitev vsaj 15-letne koncesije za upravljanje javnemu podjetju, torej Marpromu, ki je pohorski turizem reševal zadnji dve leti.

Direktor mestnega urada za šport Gregor Žmak je dejal, da je skrajni čas za odločitev, da občina prevzame svojo lastnino in z njo ravna kot dober gospodar. Podeljevanje kratkoročnih koncesij v zadnjih dveh letih je po njegovem treba zaključiti, če želijo s Pohorjem resno upravljati, zato predlagajo 15-letno koncesijo z možnostjo podaljšanja še za največ polovico tega časa.

“V Mariboru imamo skoraj 42 kilometrov smučarskih, 27 kilometrov tekaških, 12 kilometrov gorsko-kolesarskih prog in preko 100 kilometrov drugih kolesarskih ter pešpoti ter precej drugih športnih in rekreativnih površin, zato se nimamo več časa zafrkavati s tako velikim kompleksom,” je dejal Žmak in dodal, da je zimska sezona pred vrati, odločitve pa zato še toliko bolj nujne.

Kot je dodal, mora mestna občina čim prej sprejeti vse potrebne odločitve, ki bodo dale pogoje za ukrepanje na Mariborskem Pohorju in presekale sedanje anarhično in kaotično stanje upravljanja in razvoja tega območja, s katerim je do stečaja upravljal Športni center Pohorje. O odloku za podelitev koncesije bodo odločali mestni svetniki odločali prihodnji teden, potem bo potrebno še drugo branje, nato pa dokončna dodelitev koncesije.

Mariborska občina je do konca leta Marpromu že podaljšala koncesije za upravljanje z vzpenjačo in žičniškimi napravami, predstavnik družbe J.S.I. Bojan Strajnar, zunanjega izvajalca, ki je študijo pripravil v sodelovanju s strokovnimi službami MOM, pa je še opomnil, da se bo za popolno sliko treba dogovoriti še z občino Ruše, ki je pristojna za dodelitev koncesije na areškem delu Pohorja.

Za uresničitev načrtov bo najverjetneje potreben rebalans proračuna ali poroštvo javnemu podjetju za zagotovitev vseh potrebnih pogojev za izvedbo sezone. Potrebovali bodo do 700.000 evrov, kot pravi Žmak, gre pri tem za enkratni in ne vsakoletni znesek, ki ga bi uporabili za konsolidacijo lastništva na zemljiščih, nakup teptalnikov, snežnih topov in črpališč za vodo.

Sicer pa še vedno ostaja odprta opcija iskanja zasebnega vlagatelja, ki si ga po besedah Strajnarja še kako želijo, ko bo koncesionar stvari postavil v red. Ob tem je izpostavil tudi pomembnost usklajenega sodelovanja s stečajnim upraviteljem Športnega centra Pohorje, Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB ali “slabo banko”), ki ima v lasti hotelske zmogljivosti, in vsemi drugimi deležniki.

Vir: STA

Druge novice

Comment

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.