12:19, sre, 8. Maj

Delničarjem Elektra Maribor skoraj celotni bilančni dobiček





Delničarji Elektra Maribor so na včerajšnji skupščini odločili, da od skupaj 5,45 milijona evrov bilančnega dobička 5,36 milijona evrov oziroma 0,16 evra na delnico namenijo za dividende. Preostanek dobička bo namenjen za druge rezerve. Skupščina je ob tem upravi pod vodstvom Borisa Soviča in nadzornikom podelila razrešnico za delo v minulem letu.

Elektro Maribor

Lastniki, med katerimi je preko Slovenskega državnega holdinga (SDH) največji država, so se na skupščini seznanili s poročili o poslovanju v letu 2015, za revizorja v letošnjem poslovnem letu pa so pooblastili družbo Rating iz Celja.

Prav tako je skupščina pooblastila upravo za odkup lastnih delnic. Uprava lahko tako v obdobju od 1. septembra letos do konca marca 2018 kupuje lastne delnice po ceni, ki ne bo nižja od 2,07 evra in ne višja od 2,76 evra za delnico.

Z omenjenim sklepom pa niso bili najbolj zadovoljni v Društvu Mali delničarji Slovenije (MDS), ki so zastopali 2,76 odstotka prijavljenih glasov. Sami so namreč neuspešno predlagali, da zgornjo ceno delnice določijo glede na revidirano knjigovodsko vrednost, ki znaša 7,58 evra.

V društvu ob tem opozarjajo, da podlaga za razpon cene, ki jo je določil SDH, ostaja neznanka, saj je ta ne želi razkriti niti delničarjem niti sami družbi, ki naj bi omenjene lastne delnice odkupovala. V društvu zato delničarjem odsvetujejo prodajo delnic po tako nizki ceni.

“Glede na sprenevedanje države na vseh petih skupščinah elektrodistribucijskih podjetij bomo od SDH zahtevali razkritje informacije javnega značaja in tako po uradni poti skušali priti do skrivnostnih cenitev, ki so bile plačane z davkoplačevalskim denarjem in za katere uradno ne vemo niti, kdo jih je izvajal, kaj šele, koliko je SDH za njih plačal,” so še dodali v društvu MDS.

Elektro Maribor je leto 2015 končal s skoraj 85 milijoni evrov prihodkov in ustvaril 11,3 milijona evrov čistega dobička. Mariborski elektrodistributer, ki zaposluje okoli 770 ljudi in z električno energijo oskrbuje večji del severovzhodne Slovenije, je s tem dosegel rekorden izkupiček.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.