22:45, pon, 13. Maj

Delavci Lentherma bodo vložili predlog za stečaj





Okoli 50 zaposlenih v lenarški družbi Lentherm, ki od septembra stavkajo na domu, ima dovolj negotovosti glede nadaljnje usode podjetja, zato so se na ponedeljkovem sestanku dokončno odločili vložiti predlog za začetek stečajnega postopka. Kot je povedal vodja podravskega sindikata SKEI Martin Dular, bodo to storili predvidoma v sredo.

Foto: www.lentherminvest.si
Foto: www.lentherminvest.si

Delavci so podpise za začetek stečaja sicer zbrali že v začetku novembra, a jih lahko vložijo šele po tem, ko se je konec prejšnjega tedna iztekel rok za izplačilo plač. Ker jim podjetje, ki ga vodi nekdanji poslanec Ivan Vogrin, zdaj dolguje že tri plače, lahko na sodišče vložijo predlog za stečaj. Po Dularjevih besedah danes čakajo na dokumentacijo s strani finančne uprave, v ponedeljek pa bodo skupaj z odvetnikom sindikata to tudi storili.

Kljub temu, da je nedavno že kazalo na rešitev podjetja, pa se je spet izkazalo, da je šlo zgolj za nov manever manjšinskega lastnika in direktorja Ivana Vogrina, ki je zaposlenim takrat obljubil, da se umika iz podjetja.

Delavcem se je pred dvema tednoma že predstavil Maximilian Slavič, potencialni novi lastnik družbe, iz katere naj bi se umaknila sedanja lastnika Vogrin in Damir Jelenko, v začetku novembra pa je Vogrin vložil predlog za začetek prisilne poravnave.

Kot je v predlogu zapisal nekdanji poslanec, ki mu sindikat že nekaj mesecev preprečuje vstop v podjetje, bi izvedba finančnega prestrukturiranja Lenthermu omogočila, da bo postal kratkoročno in dolgoročno plačilno sposoben, upnikom pa, da bodo zagotovljeni boljši pogoji za poplačilo njihovih terjatev kot v primeru stečaja.

Pri tem je predlog pozabil podkrepiti z dokumenti, zato ga je mariborsko sodišče pozvalo, da ga v 15 dneh dopolni s poročilom o finančnem položaju in poslovanju ter načrtom finančnega prestrukturiranja in poročilom pooblaščenega ocenjevalca vrednosti, sicer bo podjetje šlo neposredno v stečaj. Doslej sodišče o njegovem predlogu še ni odločilo.

Podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo grelnikov vode, solarnih kolektorjev, toplotnih črpalk, hidroforjev in zalogovnikov toplote, zaposluje 52 ljudi. Od marca ga vodi Vogrin, tudi manjšinski solastnik podjetja, a sta imela z večinskim lastnikom Damirjem Jelenkom, ki so ga podpirali tudi delavci, zelo različne poglede na možne načine reševanja zadolženega podjetja.

Ponedeljkovega sestanka se je udeležil tudi Jelenko, ki je obžaloval, da se zgodba končuje s stečajem, ob tem pa povedal, da je Vogrin tudi predlog za prisilno poravnavo vložil, ne da bi ga o tem kot večinskega lastnika obvestil.

Če bo prišlo do stečaja, bo to že drugi odmevnejši konec podjetja v že tako socialno prizadeti regiji v zadnjem tednu dni. Nedavno je namreč potonilo tudi hoško gradbeno podjetje Stavbar IGM, skoraj 100 zaposlenih pa je v ponedeljek od stečajne upraviteljice Irene Lesjak že prejelo odpovedi pogodb o zaposlitvi. Podjetje je bilo sicer v lasti že davno propadlega Primorja, leta 2012 pa je sodišče zanj že potrdilo prisilno poravnavo, ki se ni iztekla po načrtih.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.