15:30, pet, 26. Apr

Danes znani rezultati spomladanskega roka poklicne mature





Državni izpitni center bo danes objavil rezultate spomladanskega roka poklicne mature, ki je potekal konec maja in junija. Na spomladanski rok je bilo sicer prijavljenih 11.093 kandidatov, kar je 63 kandidatov manj kot lani.

FOTO: BK TV
FOTO: BK TV

Kandidati s 152 izobraževalnih ustanov so 30. maja opravljali pisni izpit iz angleščine. Dva dneva pozneje je sledil pisni izpit iz maternega jezika. Do sredine junija so se zvrstili pisni izpiti iz matematike, nemščine, strokovnega predmeta in slovenščine kot drugega jezika, v drugi polovici junija pa še ustni izpiti in izpit iz četrtega predmeta.

Poklicno maturo lahko opravljajo tisti, ki so uspešno končali 4. letnik izobraževalnega programa srednjega strokovnega izobraževanja, 2. letnik izobraževalnega programa poklicno-tehniškega izobraževanja ali so zaključili 4. letnik gimnazije in opravili poklicni tečaj. Opravljajo jo lahko tudi tisti, ki so opravili mojstrski izpit.

Poklicna matura vsako leto poteka v treh rokih – spomladanskem, jesenskem in zimskem, in sicer iz štirih predmetov. Prva dva sta slovenščina in strokovni predmet, pri tretjem lahko kandidat izbira med matematiko, tujim ali drugim jezikom, pri četrtem pa opravi izdelek ali zagovor iz določene teme.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.