13:55, pet, 26. Apr

Današnji dan posvečen knjigi za otroke in mlade





Mednarodna zveza za mladinsko književnost IBBY je današnji dan razglasila za mednarodni dan knjig za otroke. Slovenska sekcija IBBY se bo s Pionirsko – centrom za mladinsko književnost in knjižničarstvo praznovanju pridružila z dopoldansko prireditvijo in odprtjem razstave Stoji učilna tiskana v Knjižnici Otona Župančiča.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Pokroviteljica letošnjega praznovanja mednarodnega dneva knjig za otroke, ki je obenem tudi rojstni dan Hansa Christiana Andersena, je irska sekcija IBBY. Zato so letošnjo poslanico zaupali irski pisateljici Siobhan Parkinson.

Ta je v Pismu otrokom vsega sveta med drugim zapisala, da pisatelj svoje zamisli, zvoke, glasove, like in dogodke v domišljiji obdeluje tako, da nastane zgodba, izražena izključno z besedami. Te se preselijo tudi v bralčevo domišljijo, kjer se oblikujejo v novo zgodbo. Zato je bralec po mnenju Parkinsonove za zgodbo enako pomemben kot pisatelj.

V Sloveniji bodo ob tej priložnosti odprli razstavo Stoji učilna tiskana, s katero želijo po besedah vodje centra Pionirska pri Mestni knjižnici Ljubljana Darje Lavrenčič Vrabec opozoriti na problem pomanjkanja poučnih vsebin za otroke in mlade. Na razstavi bodo razstavljeni najboljši primerki knjig z različnih področij.

Mednarodnemu dnevu knjig za otroke bodo posvetili tudi strokovno srečanje V zgodovini so skrite zgodbe – v zgodbah je skrita zgodovina, ki bo potekalo 16. aprila. V sklopu obeleževanja dne poteka tudi bralno-spodbujevalna akcija, za katero sta seznam pripravila Pionirska in Bralno društvo Slovenije.

Pisateljica Štampe Žmavc je ob tem opozorila na preveč slabega slovenskega leposlovja za otroke in mlade. Domači knjižni trg po njenem mnenju ne more požirati vse produkcije, pisane po principu, da je to otročja literatura, ki jo lahko piše vsak, po možnosti v prostem popoldanskem času.

Mednarodna zveza za mladinsko književnost – IBBY je bila ustanovljena leta 1953 v Zürichu, mednarodni dan knjig za otroke v sklopu IBBY pa praznujejo od leta 1967. Slovenska sekcija IBBY deluje od leta 1992.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.