07:07, sob, 27. Apr

Današnje deževje preobilno za mestno kanalizacijo





Nigradove ekipe so v današnjem obilnem dežju še dodatno okrepili za delo na terenu. Tako na terenu črpajo zalite kleti, na občane pa apelirajo, naj z meteorno vodo ne obremenjujejo kanalizacijskega omrežja.

“Današnje deževje se je znova izkazalo kot preobilno za mestno kanalizacijo, ki je bila projektirana po statistično določenem povprečju Agencije RS za okolje glede intenzitete in povratnih dob posameznih nalivov, ki pa zdaj žal ne veljajo več. K temu prispeva tudi v zadnjem času že prevečkrat poudarjeno dejstvo, da mariborski mestni svet ne uskladi cen komunalnih storitev do te mere, da bi družba Nigrad zmogla vzdrževati kanalizacijo z zadovoljivim standardom,” so sporočili iz Nigrada.

bralec B.L.
bralec B.L.

Nigradove dežurne ekipe so še dodatno okrepili. “Občane prosimo, naj z meteorno vodo ne obremenjujejo kanalizacijskega omrežja. Poudariti je potrebno, da sama kanalizacija glede na projektirano stanje ni bila zmožna odvesti vse odpadne padavinske vode, saj je prišlo do nenadne obremenitve kanalizacijskega sistema,” pojasnujejo na Nigradu.

Kot so zapisali sporočilu za javnost, je ARSO šele ob 15. uri izdala oranžni alarm za SV Slovenijo, “mi pa izvajamo vse ukrepe, ki so nam na razpolago s povečano dežurno ekipo. Iz tega je jasno razvidno, da se vremenskih razmer in razsežnosti višjih sil ne da predvideti, zato naprošamo vse občane, naj odvajanje meteornih voda čim prej odklopijo s sistema javne kanalizacije. S tem ukrepom bomo zagotovili skladno pretočnost kanalizacijskega sistema,” je povedal vodja Službe kanalizacija pri Nigradu Dejan Tacer.

Odgovor družbe Nigrad na očitke o prispevanju k pospešenemu propadanju kanalizacije

Uprava Nigrada se je v preteklih dneh soočala tudi s političnimi očitki, da dopušča pospešeno propadanje kanalizacijskega sistema, saj da naj bi samovoljno zmanjšala obseg in količino letno potrebnih predvidenih del, poleg tega pa ji očitajo tudi, da niso ne strokovno ne kalkulativno utemeljili predlagane cene. Direktor Nigrada Marko Žula pa očitkom nasprotuje, saj pravi, da so “nekateri mestni svetniki kljub že 2-letni prisotnosti v mariborski politiki še zmeraj ne razumejo osnov lastništva in načina vzdrževanja javne infrastrukture. Vlaganja v kanalizacijsko omrežje opravlja lastnik gospodarske javne infrastrukture, to je Mestna občina Maribor in ne družba Nigrad, ki izvaja zgolj vzdrževalna dela. Kar pa se tiče spremembe cene, jo je Nigrad strokovno utemeljil in na dveh odborih mestnega sveta prejel sklep o soglasju s pripravljenim gradivom. Mestni svet je na seji dne 7. 7. 2016 odločil, da gradiva sploh ne bo obravnaval, zaradi česar Nigradu ni bilo dovoljeno oz. omogočeno, da bi lahko utemeljil svojo ceno, zato je lahko očitek, da Nigrad ni utemeljil cene, zgolj zlonamerno prelaganje odgovornosti za nesprejete odločitve mestnega sveta.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.