03:14, pon, 29. Apr

Čezmejni projekt Razlika/Differenz





Koroška galerija likovnih umetnosti (KGLU) iz Slovenj Gradca je skupaj s Kulturno iniciativo (KI) Kürbis iz avstrijskega Wiesa pripravila enoletni projekt z naslovom Razlika/Differenz in v tem okviru serijo umetniških dogodkov, ki se uradno odpirajo v nedeljo v Radljah ob Dravi. Projekt finančno podpira avstrijska zvezna dežela Štajerska.

getfoto2 (3)

Čezmejni projekt Razlika/Differenz poteka pod okriljem programa Kultur International 2014 avstrijske zvezne dežele Štajerske in je tematsko povezan z obletnico razpada Donavske monarhije ter začetkom 1. svetovne vojne. Projekt je zasnovan v treh različnih modulih, in sicer Blizu in daleč/Nah und Fern, Spomin in pozaba/Erinnerung und Vergessen ter Tukaj in zdaj/Hier und Jetzt.

Aktivnosti projekta so zastavljene tako, da s kulturno-sociološkega in hkrati umetniškega vidika tematizirajo razlike in podobnosti med ljudmi, ki živijo v obmejnem območju Avstrije in Slovenije, je na današnji predstavitvi projekta na Ravnah na Koroškem povedala direktorica KGLU Andreja Hribernik. Aktivnosti so se in se še bodo dogajale na javnih prostorih, brez vstopnin in z aktivno udeležbo obiskovalcev dogodkov.

Tako sta umetnika Rosella Libardoni in Viktor Kröll že poslikala zid ob glavni cesti Ravne na Koroškem-Prevalje, na lokaciji Elektra Celja v Dobji vasi, s čimer sta javnosti poskušala približati umetnost. V okviru projekta je tudi že na ogled razstava Vesne Krebs z naslovom Narava Realnosti na Ravnah na Koroškem, v nedeljo pa bo v Dvorcu Radlje ob Dravi med 11. in 14. uro potekal dogodek Poletni dan/Sommerfest.

Kulturno-umetniška prireditev bo vključevala kulinarični performans umetniške skupine Cooks of Grind, koncerta skupin Lenins Wheelchair iz Avstrije in skupine Timotej Kotnik Kvintet iz Slovenije ter družinsko ustvarjalnico z naslovom Blizu in daleč.

V projektu pomembno obogatitev svojega kulturnega dela, ki je s sodelovanjem s KGLU postalo bilateralno in čezmejno, vidijo tudi predstavniki KI Kürbis Wies. “Pomembno je, da se umetnost dogaja tam, kjer so ljudje,” je danes na Ravnah na Koroškem dejal Wolfgang Pollanz iz KI Kürbis, ki verjame v prihodnost projekta.

Zaključek projekta bo prireditev z naslovom Kunst in Wies, ki bo 17. oktobra v Wiesu in na kateri bodo umetniški projekti tudi strnjeno predstavljeni.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.