07:04, tor, 21. Maj

Čez mejo v Avstrijo begunci tudi z vlakom





Na avstrijsko stran mejnega prehoda Šentilj je nocoj pripeljal mednarodni vlak z okoli 260 begunci iz Slovenije. Po nekaj urah postanka je zvečer odpeljal proti Dunaju. Na njem so ostali begunci, redne potnike pa so avstrijske oblasti premestile na drug vlak. Razmere na Šentilju so se sicer umirile.

Begunci, Šentilj Foto: STA
Begunci, Šentilj
Foto: STA

Begunci so se na vlak vkrcali v Celju, kjer so bili minulo noč ali čez dan nastanjeni v stavbi Srednje ekonomske šole. Sicer redni vlak jih je odpeljal čez mejo v Spielfeld.

Večina od okoli 250 beguncev, ki so bili nameščeni v Mariboru in Lenartu, pa se je že čez dan peš napotilo proti Avstriji. Na mejni prehod Šentilj jih je do večera prišlo okoli sto in vse so avstrijski cariniki v treh skupinah brez pregleda spustili čez mejo v šotorišče kakih sto metrov za mejo. Kot je za STA povedal eden od obmejnih policistov, imajo navodilo, da begunce spuščajo čez mejo, dokler bo v zasilnih zatočiščih dovolj prostora zanje.

Trenutno so v tem delu Avstrije zatočišča za begunce poleg v Spielfeldu, kjer je prostora za okoli 300 ljudi, še v Gradcu, Seiersbergu in Bad Radkersburgu (Gornja Radgona), a naj bi bil slednji že poln.

Kot so sporočili s Policijske uprave Murska Sobota, je celotna skupina tujcev, ki je bila danes nastanjena v namestitvenem centru v Gornji Radgoni, po 17. uri samovoljno zapustila center ter odšla proti Avstriji. “Avstrijski varnostni organi so jim omogočili prehod meje,” so navedli.

Na poti proti mejnemu prehodu Šentilj sta po neuradnih navedbah še dva avtobusa in še en vlak z begunci.

Avstrijska policija begunce v šotoriščih, ki so jih postavili v prejšnjih dneh, popisuje in namešča v šotore. Od tam naj bi jih po navedbah avstrijskega Rdečega križa pozneje z avtobusi odpeljali naprej.

Begunci so ob prihodu v Šentilj povedali, da prihajajo iz Sirije, Iraka in Afganistana, namenjeni pa da so v Nemčijo ali skandinavske države. Medtem ko so begunci čakali na mejnem prehodu, so jim posamezni avtomobili, tako slovenskih kot avstrijskih registrskih tablic, dovažali hrano ter igrače, barvice in druge izdelke za otroke. Pomoč so pripeljale tudi nekatere humanitarne organizacije, kot je Nadškofijska Karitas Maribor.

Pet mladeničev iz Afganistana je avstrijska policija po prehodu čez mejo pripeljala nazaj na slovensko stran. Sami niso znali povedati zakaj, po neuradnih navedbah pa najverjetneje zato, ker so mejo prečkali v osebnem avtomobilu.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.