14:04, ned, 5. Maj

Bosnić za večjo vlogo univerze v Mariboru





Kandidat ZaAB za župana Maribora Dragan Bosnić ne verjame v “obujanje mrtvega gospodarstva”. Verjame pa v rojstvo novih produktov z visoko dodano vrednostjo, zato si želi večje vloge univerze pri razvoju mesta in njenega povezovanja z malimi podjetji.

bosnic sta

“Univerza bi lahko omogočala ustanavljanje novih podjetij ali malim podjetjem dajala produkte, da jih razvijajo. Tu bi šlo za produkte, ki imajo veliko dodano vrednost,” je povedal za STA. Ravno v produktih z visoko dodano vrednostjo vidi priložnost za razvoj mesta, župan pa v njegovi viziji deluje kot “povezovalec, navduševalec in odločevalec”.

56-letni profesor biologije, med Mariborčani znan tudi kot kondicijski trener nekaterih uspešnih športnikov, je na politični parket stopil v barvah Pozitivne Slovenije (PS) in bil od leta 2011 do sredine tega leta poslanec DZ. Kot kandidata za župana Maribora ga je podprlo Zavezništvo Alenke Bratušek (ZaAB), čeprav ni njegov član.

Kot je dejal, se je za župansko kandidaturo odločil zato, ker ni zadovoljen s trenutnim stanjem v mestu. “V osnovi sem naravoslovec. Imam neko hipotetično opcijo in potem delam nekaj na tem, da se ta reši. Zato namesto gostilniškega filozofiranja ponudim nekaj,” pravi.

Tako na primer želi preprečiti beg možganov iz Maribora tako, da bi mladim ponudil vzpodbude za uresničitev svojih idej tudi preko državne pomoči namenjene Mariboru. Pomemben korak se mu zdi tudi “vrnitev ljudi v mestno jedro”, kar bi dosegel tako, da bi ponudil občinske lokale nevladnim organizacijam, mladim, umetnikom v brezplačno uporabo.

Po ocenah Bosnića je treba sanirati športne objekte v dialogu z uporabniki in v praznih objektih nekdanjih industrijskih gigantov ustvariti športne poligone. Krepil bi aktivnosti na in ob Dravi, pričel graditi novo Mariborsko knjižnico, pri reševanju prostorske stiske Umetnostne galerije Maribor pa se zavzema za njeno selitev v stavbo nekdanje SDK na Trg Leona Štuklja.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.