14:42, pet, 26. Apr

Bojana Muršič nova podpredsednica DZ





Poslanci so za novo podpredsednico DZ s 50 glasovi za in enim proti izvolili poslanko SD Bojano Muršič. Novoizvoljena podpredsednica bo na tem mestu nasledila Andrejo Katič, ki je postala ministrica za obrambo.

Sequence-01.Still003-1

Muršičevo so poslanci izvolili na tajnem glasovanju, za POTRDITEV pa je bilo potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov. Med oddanimi 68 glasovnicami je bilo 17 neveljavnih, 50 poslancev je glasovalo za, eden pa proti.

Novoizvoljeno podpredsednico je predlagala poslanska skupina SD, predlog pa so skupaj vložile koalicijske poslanske skupine SMC, DeSUS in SD. Kot je pojasnil vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, je Muršičeva za podpredsedniško mesto “več kot dobra izbira”. Kljub relativno kratkemu poslanskemu stažu je dokazala, da ima izkušnje in osebnostne lastnosti za opravljanje te funkcije. Med njenimi lastnostmi je izpostavil strpnost, korektnost in delavnost, zaradi česar bo dobro sodelovala pri vodenju DZ.

V kratki poslanski razpravi pred glasovanjem je bilo o Muršičevi slišati veliko pohvalnih besed, predvsem iz vrst koalicijskih poslancev, poslanci pa so zadovoljni tudi zato, ker bo podpredsedniško funkcijo opravljala ženska.

Nova podpredsednica DZ se je ob robu seje poslankam in poslancem zahvalila za zaupanje. V DZ pričakuje konstruktivno sodelovanje tako s koalicijo kot opozicijo. Verjame, da bo delu kos, saj so že doslej, ko je bila predsednica parlamentarnega odbora za pravosodje, imeli dovolj medsebojnega spoštovanja in zaupanja.

Bojana Muršič, rojena leta 1971, je leta 2004 diplomirala na ljubljanski fakulteti za upravo, leta 2013 pa magistrirala na Fakulteti za državne in evropske študije. Lani je bila izvoljena za poslanko, pred tem pa je opravljala delo direktorice občinske uprave občine Ruše, med letoma 2007 in 2010 pa je bila direktorica občinske uprave v občini Oplotnica. V DZ je bila predsednica odbora za pravosodje.

Državni zbor ima v skladu s poslovnikom največ tri podpredsednike, od tega enega iz največje opozicijske poslanske skupine. A v tem mandatu največja opozicijska poslanska skupina SDS ni predlagala svojega kandidata za to funkcijo, tako da ima DZ dva podpredsednika – poleg Muršičeve še poslanca DeSUS Primoža Hainza.

Podpredsedniki sicer pomagajo predsedniku državnega zbora pri njegovem delu in opravljajo posamezne zadeve z njegovega delovnega področja.

Novoizvoljena podpredsednica bo na tej funkciji nasledila Andrejo Katič, ki je bila do izvolitve za ministrico za obrambo poslanka SD. Katičeva je sicer v vrhu ministrstva za obrambo nasledila Janka Vebra, ki ga je DZ na predlog predsednika vlade Mira Cerarja aprila razrešil zato, ker je obveščevalno-varnostni službi ministrstva za obrambo naročil analizo posledic prodaje Telekoma Slovenije.

Veliko je bilo sicer ugibanj, da želi Veber, ki se je vrnil v poslanske klopi, sesti na podpredsedniško mesto DZ namesto Katičeve. Vendar to verjetno ne bi šlo skozi parlamentarno sito. Nazadnje sta bila v ožjem izboru SD poslanca Matjaž Nemec in Muršičeva.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.