02:22, pon, 29. Apr

Avtomobil brez šoferja





Spletni velikan Google nadaljuje s svojim razvojem avtomobilov, ki ne potrebujejo šoferja in zadnje čudo na štirih kolesih šoferja povsem izloča iz vsakega posredovanja na cesti. Ima namreč le gumb za vžig in začetek poti, nima pa krmila, zavor ali pedala za plin.

avtomobil brez soferja

Avtomobilček prijaznega videza, podoben vozilu za golf, poganja električni motor, doseže pa lahko hitrost mopeda oziroma okrog 40 kilometrov na uro. Za nekaj, kar povsem izključuje človeški dejavnik znotraj vozila, ki ni na tračnicah, je morda tudi to prehitro. Google namerava izdelati 100 takih vozil, ki pa ne bodo v prosti prodaji.

Vozilo je mogoče poslati kamor koli s pomočjo aplikacije na mobilnem telefonu, prežeto je z laserskimi in radarskimi senzorji, ki “vidijo” za dve nogometni igrišči naprej in se lahko pripravijo na ovire ali težave.

Sistema za avtomatično krmarjenje in zaviranje sta dva – če se eden slučajno pokvari -, za potnike pa je na voljo tudi zaslon, ki kaže pot.

Google tovrstna brez-šoferska vozila razvija že od leta 2005, za zdaj pa so večinoma le zanimivost, saj še ni bilo junaka, ki bi se spustil v prometni kaos mest, kot je Los Angeles, ali po neobljudenih krajih prepuščen na milost in nemilost tehnologije.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.