17:57, tor, 7. Maj

Ameriške univerze v Mariboru ne bo?





Kuvajtski poslovnež Hilal Arnaout je ustavil projekt vzpostavitve ameriške univerze v Mariboru, je danes potrdila njegova zastopnica v Sloveniji, direktorica podjetja Ebla Andrea Bratović. “Že vse od nakupa zemljišča se v medijih in javnosti o samem nakupu in naših načrtih pojavljajo številne neresnice, podtikanja in laži,” je zapisala.

MAKS

Sodu naj bi izbilo dno zaslišanje Arnaouta na policiji. Kot so sporočili z Mestne občine Maribor, je bil poslovnež v sredo na večurnem zaslišanju na Policijski upravi Maribor. “Omenjeni investitor je zgroženo poudaril, da je dobil vtis, da so njegove investicije v mestu nezaželene. Vodstvo Mestne občine Maribor se zaveda, da gre pri zaslišanju investitorja za uradni postopek, vendarle pa se ne more znebiti skrbi, da gre pri preiskavi za zrežirani postopek,” so v sporočilu za javnost zapisali na občini.

Arnaout je konec leta 2013 kupil gradbeno luknjo propadlega projekta Maks na Studencih ter napovedal, da bo na tem mestu zgradil zasebno ameriško univerzo za 2500 študentov. Projekt, vreden 20 milijonov evrov, naj bi prve študente sprejel predvidoma jeseni 2017. A v gradbeni luknji, ki je bila izkopana že pred štirimi leti, se doslej ni še nič premaknilo, zato so bili v Mariboru še pred omenjenim sporočilom z občine številni prepričani, da se obljubljena univerza ne bo uresničila.

Policisti naj bi Arnaouta zaslišali zaradi domnev, da je njegovo podjetje Ebla kupilo zemljišče pod ceno. “Spoštujemo in razumemo, da policija opravlja vestno svoje delo. Naše mnenje pa je, da bi najprej morali pridobiti vse informacije ter zaščititi tujega investitorja, v kolikor bi bilo nujno potrebno, pa se nazadnje pogovoriti tudi z njim,” je pojasnila Bratovićeva. “Ker je v Mariboru to očitno tema, s katero med seboj obračunavajo politični nasprotniki, se podjetje Ebla od tega distancira. Zaradi tega smo ustavili tudi vse aktivnosti v zvezi ustanovitvijo univerze,” je dodala.

Različne obtožbe, tudi da naj bi na mestu Maksa želel zgraditi islamski center, so po njenih besedah načele ugled podjetja Ebla v Sloveniji in tujini, zato nameravajo sporno zemljišče prodati. “Ker ne želimo biti del umazanih zgodb, podjetje Ebla poziva vse, da podajo svojo ponudbo. Podjetje Ebla je pripravljeno zemljišče prodati pod enakimi pogoji, kot je bilo zemljišče kupljeno,” je še zapisala Bratovićeva.

Župan Andrej Fištravec, ki je Arnaoutu prodal zemljišče na Ruški cesti za 610.000 evrov, je od ministrstva za notranje zadeve zahteval takojšnjo razjasnitev vseh okoliščin sredine policijske preiskave. “Ne morem razumeti, da je treba imeti uro ali večurne razgovore z zasebnim investitorjem, o tem kako bo trošil denar v mestu. Vznemirjen sem zaradi tega, ker se to počne, ne da bi se razčistile velike pretekle zgodbe,” je povedal v današnjem odzivu za medije. “Mislim, da gre za sistematično zlorabljanje policije in preiskovalnih organov, na drugi strani pa za sistematično onemogočanje prihoda tujega denarja v mesto,” je dodal.

Na policiji očitke zavračajo. “V tem primeru kriminalisti vodijo preiskavo na enak način kot v ostalih primerih, to je strokovno, zakonito in profesionalno,” je poudaril vodja službe direktorja Policijske uprave Maribor Bojan Kitel. “V konkretnem primeru tudi niso opravljali policijskega zaslišanja, temveč so le osebo povabili na informativni razgovor (kot osebo, ki jim lahko da koristno informacijo o kaznivem dejanju ali storilcu). Preiskava ima samo en cilj, zbrati vsa obvestila in dokaze v smeri utemeljevanja uradno pregonljivih kaznivih dejanj,” je dodal. Na vprašanje, za kakšna domnevna kazniva dejanja naj bi v tem primeru šlo, ni odgovoril.

Po ocenah Fištravca ima dogajanje politično ozadje. “Ljudje, ki na volitvah niso uspeli, skušajo na ta način priti do uresničevanje svojih interesov. Ne gre samo za bivšega župana ampak na splošno za ljudi, ki so sodelovali v enem tipu ekonomije v prejšnjem sistemu,” je ocenil.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.