01:31, sob, 27. Apr

Akademski zbor mariborske EPF za razrešitev dekana Logožarja





Akademski zbor mariborske ekonomsko-poslovne fakultete (EPF) se je na današnji seji odločil, da rektorju univerze Igorju Tičarju predlaga razrešitev dekana Klavdija Logožarja, ki mu očitajo prodajo vsebine diplomskega dela študentke. Odločitev je tako sedaj na rektorju. Kako se je dekan zagovarjal, ni znano, saj je bila seja zaprta za javnost.

Univerza_Maribor

Kot je po seji, ki je trajala uro in pol, povedal predsednik akademskega zbora EPF Davorin Kračun, je bil predlog za razrešitev dekana izglasovan s 47 glasovi za in 22 proti. Sedem glasovnic je bilo neveljavnih.

Rektor, ki je bil prisoten na seji, ni povedal, kako se bo odločil. “Nadaljnji postopki bodo v skladu s statutom in zakonom,” je povedal. Hkrati je priznal: “Dekan EPF je storil neakademsko dejanje in to dejanje je pustilo črni madež na ugledu EPF in posledično tudi na ugledu Univerze v Mariboru.”

“Slepili bi se, če bi rekli, da je z zaključkom te, lahko rečem, nesrečne zgodbe, vse popolnoma očiščeno v slovenskem visokošolskem prostoru. Ta primer je zgolj priča o tem, da nas čaka še težko delo in da bomo morali nekaj storiti v spremembi percepcije v akademski sferi,” je še povedal rektor.

Logožar, ki naj bi po poročanju časnika Dnevnik leta 2008 brez vednosti študentke prodal vsebino njenega diplomskega dela Družbi za avtoceste v RS (Dars) za 24.000 evrov, ob odhodu s seje ni dajal izjav za medije.

So pa odločitev akademskega zbora EPF pozdravili v Visokošolskem sindikatu Slovenije (VSS). “Čestitke akademski skupnosti EPF, ker se je pravilno odločila,” je povedala predsednica VSS na mariborski univerzi Marija Javornik Krečič. “Pričakujemo takojšnjo razrešitev dr. Logožarja s funkcije dekana in umik s funkcije senatorja univerze. Za celovito razrešitev pa je gotovo v interesu rektorja in celotne univerzitetne skupnosti, da v tej zgodbi razblini sence dvoma tudi s svojega prorektorja za finance dr. Oplotnika in zaključi to zgodbo,” je dodala.

Prorektorja univerze Jana Žana Oplotnika, ki naj bi kot nekdanji član uprave Darsa predlagal naročilo sporne študije, na današnji seji akademskega zbora ni bilo videti. Tudi sicer podrobnosti razprave niso znane, saj je bila ta ob sklicevanju na varnost osebnih podatkov in poslovno skrivnost zaprta za javnost. “V materialih za sejo so bili dokumenti, ki imajo značaj osebnih podatkov in tudi poslovne skrivnosti,” je povedal predsednik akademskega zbora Kračun, drugih podrobnosti pa ni želel izdati. Redkobesedni so bili ob izhodu iz dvorane tudi ostali prisotni na seji.

Akademski zbor fakultete je bil sicer sklican več kot mesec dni po izbruhu afere. Rektor je Logožarja “po preučitvi primera” konec julija pozval k “takojšnjemu” odstopu s položaja, drugih korakov pa vse do današnjega dne ni bilo storjenih. Čeprav so v VSS vztrajali, da bi lahko rektor sam razrešil dekana, je Tičar ocenil, da tega sam ne more storiti in je velel sklicati akademski zbor.

Od predstavnikov študentov se je doslej na afero odzvala le Študentska organizacija Slovenije (ŠOS). Zaradi “nedopustne neodzivnosti lokalnih izvoljenih študentskih predstavnikov” so tudi v študentski Iskri v torek pozvali predstavnike študentov, naj glasujejo za razrešitev Logožarja “in s tem pokažejo, da študentje po vsej Sloveniji ne bomo trpeli tovrstnih zlorab”. “Tudi sicer pričakujemo, da se bodo izvoljeni študentski predstavniki v prihodnje hitreje in odločno postavili v bran interesov študentov,” so še dodali.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.