12:29, pet, 17. Maj

55 let študija kemije v Mariboru





Mariborska fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo je danes slovesno obeležila 55-letnico študija kemije v Mariboru in 20-letnico samostojnega delovanja fakultete. Ob tej priložnosti je dekan Željko Knez študentom razdelil nagrade za najboljša diplomska dela in raziskovalne naloge ter podpisal listino o sodelovanju z Mariborskim vodovodom.

Foto: Mediaspeed
Foto: Mediaspeed

Ob obletnici so odprli tudi prenovljeni laboratorij za separacijske procese in produktno tehniko ter za vodno biofiziko in membranske procese. Ob tem je Knez poudaril, da je fakulteta v času svojega obstoja pustila svoj pečat in med drugim navezala številne stike z globalnimi igralci, ki letno ustvarijo 350 milijard evrov prometa in zaposlujejo okoli 600.000 ljudi.

“Vse to nam je omogočilo, da smo se opremili z vrhunsko raziskovalno opremo, fakulteta pa je danes med vodilnimi institucijami v Sloveniji, pa tudi v svetu,” je poudaril Knez. Ob tem pa opomnil, da blagovna znamka, ki jo je ustvarila ne le fakulteta, pač pa celotna mariborska univerza, prinaša dodano vrednost mestu in državi.

Mariborska kemijska fakulteta sodeluje z največjimi multinacionalkami s področja kemije in kemijske tehnologije, kot so BASF, Philip Morris, PPG, Frutarom in druge, z novimi laboratoriji pa se jim odpirajo vrhunske dodatne možnosti za raziskave. To je za fakulteto pomembno tudi iz finančnega stališča, saj velja za članico univerze, ki največ denarja pridela pridela na trgu. Gre za okoli milijon evrov, kar predstavlja skoraj tretjino njihovega proračuna.

Po besedah Kneza, je zanimanje za vpis na njihovo fakulteto zelo veliko in se je v zadnjih nekaj letih celo podvojilo. Njihovi študenti bodo v prihodnjem obdobju lahko sodelovali tudi v skupnem projektu z Mariborskim vodovodom. Kot je pojasnil Knez, bodo po obnovi laboratorija za vodno tehnologijo sodelovanje nadgradili in formalizirali raziskave, ki so jih v preteklosti že izvajali.

Direktor Mariborskega vodovoda Danilo Burnač je pojasnile, da bodo znanje fakultete vključili v njihove neposredne potrebe na področju vodooskrbe. Ker imajo v upravljanju 221 objektov, se pri nekaterih srečujejo z veliko trdoto vode, zato bodo fakulteti ponudili možnost, da jim pomaga primer ustrezno tehnično rešiti. Prve rešitve pričakujejo v približno letu dni, če jim bo uspelo, pa bo omenjeno javno podjetje privarčevalo več desettisoč evrov.

55 let študija kemije in 20 let samostojne kemijske fakultete um (5)

Slovestnosti se je udeležil tudi mariborski župan Andrej Fištravec, ki je ponovno izpostavil pomembnost povezanosti univerze in mesta. Dejal je, da je mesto v obdobju nekakšnega prestrukturiranja kemijske industrije. Omenil je zadnje investicije v Henklu in aktualni postopek prodaje Marifarma, za katerega naj bi se zanimali nekateri investitorji iz neevropskih držav.

Več v Občinskem informatorju, v sredo ob 18.30.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.