09:53, pet, 17. Maj

5 kandidatov za rektorja UM





Na današnji (14.) izredni seji senata Univerze v Mariboru so potrdili listo petih kandidatov za rektorja. Glede na izžrebane številke na glasovnici, si kandidati sledijo v naslednjem vrstnem redu: Igor Tičar, Željko Knez, Niko Samec, Samo Bobek in Danijel Rebolj. Predstavniki študentskega sveta pa so podprli samo slednjega.

FOTO: Mediaspeed
FOTO: Mediaspeed

Na današnji (izredni) seji senata so se sicer uvodoma seznanili s poročilom o dosedanjem poteku opravil pred rektorskimi volitvami. Predsednik volilne komisije Rajko Knez je med drugim pojasnil, da so vsa dosedanja opravila potekala v skladu s pravili: “pravočasno, do 12.00 9. februarja smo prejeli 5 kandidatur.”

seja senata UM

Ob aktualnem rektorju Danijelu Rebolju (ki se mu izteka 4-letni mandat), kandidirajo še: nekdanji dekan Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Igor Tičar, dekan Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Željko Knez, dekan fakultete za strojništvo Niko Samec in donedavni dekan Ekonomsko-poslovne fakultete Samo Bobek. Prvi krog (rektorskih) volitev bo 10. marca.

seja senata UM 2

Kandidate pa je danes nekoliko vznejevoljil sklep predstavnikov študentskega sveta UM, saj so izmed vseh petih (na današnji seji) izrazili podporo zgolj Rebolju. Kot je pojasnil Rok Hržič (prorektor za študentska vprašanja na UM) so se v študentskem svetu tako odločili po njihovem sestanku s kandidati (ta se je odvil nekaj dni pred današnjo sejo): “vsak od kandidatov je imel 10 minut časa, da se je predstavil, nato pa 15 minut za odgovore na vprašanja.” Kot je še pojasnil, so Rebolju podporo namenili predstavniki osmih fakultet, Knezu sedmih, medtem ko sta Bobek in Samec prejela po en glas, Tičar pa nobenega. “Navzoči smo sprejeli odločitev, da izrazimo podporo le sedanjemu rektorju,” je dodal Hržič. Do takšne odločitve (podpore zgolj enemu) sicer ni prišlo prvič, a se zdi marsikomu nenavadna. Kandidati za rektorja je niso sprejeli z odobravanjem, posebej na široko pa je tudi niso želeli komentirati.

Podrobnosti v oddaji Občinski informator! Jutri ob 18.30 na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.