13:48, ned, 28. Apr

25. regijski otroški parlament





Včeraj so osnovnošolci mariborske regije zasedali na 25. otroškem parlamentu. Tokrat so razmišljali in razpravljali o temi »Izobraževanje in poklicna usmerjenost”. Kako (naj) se 15-letniki odločijo za karierno pot?

25. regijski otroski parlament (1)

Osnovnošolci so ob zaključku predstavili kar nekaj predlogov.
Manja iz OŠ Lovrenc na Pohorju: “da bi osnovnošolci imeli en dan takšen, da bi si izbrali en poklic, ki bi si ga šli ogledat in bi se vživeli v vlogo npr. zdravnika ali kaj podobnega.
Žiga iz OŠ Janka Glazerja Ruše: “predlagali smo, da bi se nehalo delati razlike med gimnazijo in poklicno šolo, saj poklicna šola ni manj vredna kot gimnazija.
Maruša iz OŠ Franceta Prešerna Maribor: “da bi se točke za vpis v srednjo šolo štele samo v 8. in 9. razredu, ker se takrat že bolj zavedamo, kaj točke sploh pomenijo.

25. regijski otroski parlament (5)

Informacije o vpisih in srednješolskih programih iščejo v šoli, na informativnih dnevih, na spletu… najbolj zaupanja vredni viri nasvetov pa pravijo, da so starši in prijatelji.
Predsednik Zveze prijateljev mladine Maribor Saša Mikić poudarja, da smo v času, ko vse nas “informacije bombardirajo. Jih je toliko, da enostavno ne uspeš vse pojest, kar dobiš, zato zdaj ta zmeda nastane večja. […] Zraven tega so tu še pritiski zaradi točk in otrok mora bit zmeden.” V tej luči verjame, da bi lahko (še) več in bolje reagirali tako starši kot učitelji, ki najverjetneje otroke premalokrat vprašajo, kaj si sami dejansko želijo. “Boljše, da se postavimo skupaj z njimi v njihovo vlogo.

25. regijski otroski parlament (6)

Podrobnosti nocoj ob 18.30 v oddaji Občinski informator na BK TV!

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.