02:31, pet, 26. Apr

2013 dobro leto za slovensko energetiko





Leto 2013 je bilo z vidika razvoja energetskih trgov in stopnje njihove konkurenčnosti ter varnosti in kakovosti za slovensko energetiko dobro. Boj za kupce električne energije in zemeljskega plina med podjetji se je še zaostroval in tako krepil konkurenco, se je pa nekoliko umiril pri gospodinjskih odjemalcih, ugotavlja agencija za energijo.

Glede na število zamenjav in količine energentov, povezane z menjavami dobavitelja, so se največje spremembe dogajale pri večjih odjemalcih oz. podjetjih, navaja poročilo o stanju na področju energetike v Sloveniji v letu 2013, s katerim se je prejšnji teden seznanila vlada.

Dobavitelja električne energije je lani zamenjalo 14.998 poslovnih odjemalcev, leto pred tem pa le 6478. Največji tržni delež na tem segmentu je imel lani znova Gen-I, ki je električno energijo dobavljal 29,3 odstotka vseh poslovnih odjemalcev. Sledila mu je ljubljanska družba Elektro energija s 14,7-odstotnim tržnim deležem.

Na elektroenergetsko omrežje Slovenije je bilo konec lanskega leta priključenih 933.041 vseh odjemalcev, 2800 več kot leta 2012.

Cene elektrike so po ugotovitvah agencije sledile za odjemalce ugodnim trendom na borzah. A so prispevki, potrebni za podpore za proizvodnjo električne energije na naravi prijazen način, s približno 300-odstotnim povečanjem bistveno vplivali na končne cene. S podobno težavo se je lani sicer srečalo več evropskih držav in tako je to postala tudi aktualna tema energetske politike EU, so pojasnili na agenciji.

“Pokritost slovenske porabe električne energije z domačimi proizvodnimi viri je znašala približno 91 odstotkov, kar je ob razvitosti evropskega trga z električno energijo in presežkih na njem dodatno postavilo pod vprašaj racionalnost povečevanja proizvodnje iz dragih in okoljsko vprašljivih virov,” so izpostavili na agenciji.

V Sloveniji je poraba elektrike brez upoštevanja izgub v prenosnem in distribucijskem omrežju dosegla 12.816 gigavatnih ur (GWh), kar je 1,5 odstotka več kot leta 2012.

Pozitivne posledice konkurence so bile po navedbah agencije za energijo opazne predvsem pri zemeljskem plinu, kjer se je nadaljeval trend padanja cen, ki so se že približevale povprečju cen držav EU.

Na vsa distribucijska omrežja v 76 lokalnih skupnostih je bilo lani priključenih 132.805 odjemalcev zemeljskega plina, kar je odstotek več kot leto prej. Gospodinjskih odjemalcev je bilo 119.468 oz. 1,1 odstotka več, negospodinjskih pa 13.471 oz. 0,2 odstotka manj kot leta 2012.

Največji tržni delež na maloprodajnem trgu je s 57,74 odstotka obdržal Geoplin, ki je v medletni primerjavi izgubil 5,5 odstotne točke tržnega deleža. Energetika Ljubljana je z drugega mesta zdrsnila na četrto (6,73-odstotni tržni delež), saj sta jo prehitela tako Gen-I (8,17-odstotni tržni delež) kot Adriaplin (7,07-odstotni tržni delež).

Pri zemeljskem plinu je bilo zamenjav dobavitelja pri poslovnih odjemalcih manj kot leta 2012, a so se količine, povezane z menjavami, v medletni primerjavi povzpele s 152,9 na 270,5 GWh.

Lani je dobavitelja zamenjalo 5,5 odstotka odjemalcev na maloprodajnem trgu, potem ko je bilo menjav dobavitelja, ki so tudi pokazatelj delovanja konkurence, leta 2012 rekordnih 8,6 odstotka. Čeprav se je število menjav zmanjšalo, pa je to za tako majhen trg, kot je slovenski, vseeno dober rezultat.

Nekoliko več menjav je bilo pri negospodinjskih odjemalcih, kjer je dobavitelja zamenjalo 9,2 odstotka odjemalcev, medtem ko se je pri gospodinjskih odjemalcih za menjavo dobavitelja odločilo 5,1 odstotka odjemalcev.

“Povečalo se je število uvoznikov zemeljskega plina, kar je izboljšalo konkurenčnost tega trga, žal pa se je hkrati močno povečala odvisnost Slovenije od ruskega plina, od koder smo ga uvozili kar 58 odstotkov,” poudarjajo na agenciji. Glede na leto prej se je uvoz iz Rusije povečal za nekaj manj kot 17 odstotkov.

Poraba zemeljskega plina se je na letni ravni že tretje leto zapored zmanjšala, in sicer za dva odstotka na 844 milijonov standardnih kubičnih metrov. To vseeno kaže na pozitivne trende porabe plina, saj je bil padec za polovico manjši kot leta 2012.

elektro

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.