19:38, ned, 5. Maj

10. obletnica Peneče medice – izuma slovenskih čebelarjev





V soboto, 17. oktobra 2015 je na Festivalu stare trte potekal že tradicionalni Dan čebelarstva. Osrednja letošnja tema je bila 10-letnica peneče medice, vrhunske pijače, ki je izum slovenskih čebelarjev.

medica - slo čebelarji

Že alpski Slovani so izdelovali medico in medene pijače. Da gre to odlično od rok tudi sodobnim čebelarjem dokazuje letošnje, že 15. po vrsti vseslovensko ocenjevanje mednih pijač. »Kakovost slovenskih medenih pijač je izjemna. Strokovna komisija je namreč podarila sama srebrna in zlata priznanja, dobili pa smo tudi 2 šampiona in sicer za medeni liker in penečo medico,« pojasnjuje Marko Cesar, predsednik Društva izdelovalcev mednih pijač.
Šampiona za medeni liker je prejelo čebelarstvo Strehar, za penečo medico pa čebelarstvo Cesar. Podelitev priznanj je potekala to soboto ob 12.30 pred Hišo stare trte.

medica - slo čebelarji

Najžlahtnejša med vsemi medenimi pijačami je peneča medica, ki je nastala pred 10 leti v Mariboru. Ideja izdelave peneče medice je nastala v sekciji pridelovalcev medenih pijač v Mariboru že leta 2004. S pomočjo idejne vodje Silve Podlesnik, univ.dipl.ing. agr. in Biotehniške šole Maribor je skupina zagnanih čebelarjev pripravila recepturo za izdelavo peneče medice in izdelala prvih 6 poskusnih serij. Prva predstavitev peneče medice je bila 11.11.2005. Po naših podatkih smo slovenski čebelarji prvi na svetu izdelali penečo medico in na to smo lahko upravičeno ponosni.

medica - slo čebelarji

Ob 10 letnici predstavitve prve peneče medice je čez vikend potekala v Hiši stare trte tudi razstava medenih pijač. V soboto so njeni izumitelji in povabljeni gostje nazdravili z letošnjim šampionom na svečani novinarski konferenci. Predstavili so pot, ki jo je ta edinstvena pijača prehodila v zadnjih 10ih letih. Njeni ustvarjalci so jo ponesli po vsej Sloveniji in tudi v tujino. »Peneča medica ne dela konkurence vinarjem, ampak dopolnjuje ponudbo mesta. V mestu razvijamo butični turizem in čebelarski turizem s tako izjemno ponudbo je vsekakor nekaj, kar bomo promovirali tudi v prihodnje,« je čebelarjem izkazala podporo direktorica Zavoda za turizem Maribor – Pohorje Janja Viher.
Predsednik Čebelarske zveze Slovenije pa je pohvalil mariborske izdelovalce medenih pijač: »Zahvala gre samo mariborskim čebelarjem, da ste ustvarili takšno posebnost. V vašem koncu ste zagotovo najmočnejši izdelovalci medenih pijač, več moramo delati skupaj in to tudi bolje predstaviti svetu.«.
Diskusija na novinarski se je dotaknila tudi prepotrebne zaščite, da to pijačo z enotnim certifikatom zaščitimo.

Pred hišo stare trte je na ta dan potekala tudi bogata čebelarska tržnica, kjer se je predstavljalo 16 čebelarjev. Cedil se je slovenski med in tekla je peneča medica, obiskovalci so bili navdušeni nad okusi in pestrostjo ponudbe slovenskega čebelarstva. Čebelarska zveza društev Maribor pa je v sklopu regijskega ocenjevanja medu pripravila na Dnevu čebelarstva prvič v zgodovini slovenskega čebelarstva tudi posebno ocenjevanje s strani izbrane strokovne javnosti in obiskovalcev. »Hoteli smo obogatiti dogajanje na Dnevu čebelarstva in prepustiti ocenjevanje medu njegovim uporabnikom. Za laskav naziv »Naj štajerski med se je potegovalo kar 61 vzorcev. Dodelili pa smo naziv Naj štajerski med 2015 po mnenju širše javnosti in Naj štajerski med 2015 po mnenju strokovne javnosti«, je pojasnil Vlado Pušnik, predsednik Čebelarske zveze društev Maribor.

Dogajanje je bilo res pestro in bogato, čebelarje je zmotilo le slabo vreme, ki je na obrežje reke Drave žal pritegnilo manj obiskovalcev, kot bi si jih želeli.

Vsi, ki ste Dan čebelarstva zamudili, si lahko ogledate razstavo mednih pijač, pokušate penečo medico in obiščete čebelarsko tržnico tudi na letošnjem Festivalu medu v Europarku, 13. in 14. novembra 2015. Poteka namreč ravno v tednu, ko je bila predstavljena prva peneča medica.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.