23:58, torek, 24.06.2025
Maribor
temperature icon 21°C

Vsi delamo to napako pri kuhanju testenin – italijanski kuharji so zgroženi

VIR: Freepik, slika je simbolična

Priznajmo si – vsi obožujemo testenine. Hitre, okusne, vsestranske. Pa vendar se mnogi Italijani, pravi mojstri testenin, zgrozijo, ko vidijo, kako jih kuhamo drugod po svetu. Ena napaka se pojavlja znova in znova – in skoraj vsi jo počnemo.

Napaka: Testenine spiramo z vodo po kuhanju

Mnogi po tem, ko odcedijo testenine, čeznje zlijejo hladno vodo. Razlog? Da se “ne zlepijo” ali da “hitreje ohladijo”. Toda to je – po besedah italijanskih chefov – kulinarni zločin.

Zakaj?

Italijanska razlaga: “Sperete ves okus”

Ko testenine kuhamo, se na njihovi površini nabere škrob, ki:

poveže omako s testeninami (ustvari kremasto teksturo),
doda polnost okusu,
pomaga, da se omaka prime vsakega grižljaja.

Če jih speremo z vodo, ta škrob odplaknemo – in skupaj z njim ves trud in avtentični okus.

Kaj torej narediti prav?

Ne spiraj testenin z vodo. Samo odcedi jih.

Shrani nekaj vode od kuhanja. Tako imenovana pasta voda je zlata tekočina – dodaj jo v omako za boljšo vezavo in kremasto teksturo.

Testenine takoj vrzi v omako. Tako se bodo “poročile” z njo, kot pravijo Italijani.

Nasvet: Uporabi al dente filozofijo

Italijani kuhanje testenin jemljejo resno. “Al dente” pomeni, da so testenine kuhane do popolne čvrstosti – ne premehke, ne premalo kuhane. Tako so okusnejše in tudi lažje za prebavo.

Deli z ostalimi:

Druge novice

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Anketa

Ali prometni zastoji na Štajerski avtocesti vplivajo na potek vašega dneva?

Loading ... Loading ...