0:18, četrtek, 01.05.2025
Maribor
temperature icon 12°C

Špinača – zelena kraljica zdravja

Slika je simbolična

Špinača je listnata rastlina, ki izvira iz srednje in zahodne Azije. Njeni listi so užitni, lahko jo jemo kuhano ali surovo, okus pa se precej razlikuje; visoka vsebnost oksalata se lahko zmanjša s paro. Danes jo pogosto najdemo na krožnikih ljubiteljev zdrave prehrane – z razlogom.

Zakaj je špinača tako posebna?

Špinača je prava zakladnica hranil, kljub temu da vsebuje zelo malo kalorij. 100 gramov sveže špinače vsebuje približno:

23 kalorij
2,9 g beljakovin
3,6 g ogljikovih hidratov (od tega veliko vlaknin)
skoraj nič maščob

Ob tem pa je izjemno bogata z vitamini in minerali:

Vitamin K
Špinača je eden najboljših naravnih virov vitamina K, ki ima ključno vlogo pri strjevanju krvi in zdravju kosti.

Vitamin A
S pomočjo beta-karotena (ki se v telesu pretvori v vitamin A) podpira zdravje oči, kože in imunskega sistema.

Železo
Špinača je znana kot rastlinski vir železa, ki pomaga pri tvorbi hemoglobina in preprečuje utrujenost. Čeprav telo rastlinsko železo slabše absorbira kot tisto iz mesa, pomaga absorpcijo izboljšati uživanje špinače z vitaminom C (npr. s kapljico limoninega soka).

Folna kislina
Pomembna za nosečnice, saj sodeluje pri razvoju ploda, hkrati pa je pomembna tudi za tvorbo krvi in delovanje možganov.

Magnezij, kalcij, kalij
Minerali, ki uravnavajo krvni tlak, podpirajo delovanje mišic, živčevja in kosti.

Koristi špinače za zdravje

Krepi imunski sistem
Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov (kot sta lutein in zeaksantin) pomaga v boju proti prostim radikalom in oksidativnemu stresu.

Varuje srce
Nitrati, ki jih vsebuje špinača, lahko pripomorejo k nižjemu krvnemu tlaku in boljšemu pretoku krvi.

Podpira zdravje oči
Karotenoidi v špinači (zlasti lutein in zeaksantin) pomagajo zaščititi mrežnico in zmanjšujejo tveganje za starostno degeneracijo makule.

Pomaga pri prebavi
Zaradi vlaknin spodbuja zdravo prebavo in pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi.

Razstruplja telo
Klorofil v špinači podpira razstrupljanje jeter in prispeva k boljšemu splošnemu počutju.

Kako jo vključiti v prehrano?

Špinača je izredno vsestranska. Lahko jo uživamo:

svežo v solatah ali smutijih,
kuhano v juhah, prilogah ali omakah,
pečeno v pitah (npr. špinačna pita z rikoto),
kot nadev v testeninah, bureku ali palačinkah.

Pozor pri uživanju

Špinača vsebuje oksalate, ki lahko pri posameznikih z ledvičnimi kamni povzročajo težave. V takem primeru je priporočljivo špinačo kuhati in jo uživati zmerno.

Špinača je preprosta, cenovno dostopna in izjemno hranljiva zelenjava, ki lahko pomembno prispeva k zdravju. Ne glede na to, ali si želiš več energije, boljšo prebavo ali močnejši imunski sistem – špinača je tvoj zeleni zaveznik.

Deli z ostalimi:

Druge novice

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Anketa

Kako boste letos preživeli 1. maj?

Loading ... Loading ...