Proračun občine Ruše sprejet, gasilci burili duhove svetnikov

V ponedeljek 26.3.2012 so svetniki na 10. redni seji občinskega sveta sprejeli proračun občine Ruše za leto 2012. Največ govora je bilo o dvigu postavke za gasilska društva. Tako so amandman za dvig postavke gasilcem podprli v listi ZA, v listi LVP stranki DESUS, SDS, SMS Zeleni Evrope. Predlogu pa so nasprotovali v stranki SD, SNS ter listi LIRA, razen svetnika Lovra Bačuna, v stranki LDS pa so se glasovanja vzdržali.

Prav tako je svetnike razburil predlog svetnika g. Aleksandra Brunčka (SDS) za zvišanje sredstev za tekoče vzdrževanje objektov NK Pohorje za 10.000 EUR. Amandma je bil zavrnjen saj so k temu amandmaju nasprotovali v stranki LDS, SD, DESUS, listi LIRA ter SNS, za amandma pa so bili v listi LVP, listi ZA, stranki SDS ter stranki SMS Zeleni Evrope. G. Ljubo Germič (LDS) in ga. Marjana Kotnik Poropat (DESUS) sta pojasnila glas, da se ne strinjata s predlogom, saj amandma manjša postavko pri odkupu zemljišč, g. Lovro Bačun pa je izjavil, da se je strinjal s povišanjem postavke za gasilce saj gre za redno delovanje kar treh društev in imajo od njihovega delovanja prednosti vsi občani občine Ruše. Da pa se z dvigom sredstev za NK Pohorje ne strinja, saj igrišče uporablja 120 ljudi. G. Brunčko je prav tako predlagal dvig postavke za informiranje občanov saj je ta v proračunu za leto 2012 za 40% manjši (18.000 EUR) manjši kot poraba sredstev za informiranost v letu 2011. Tako je predlagal dvig sredstev na postavki informiranosti za 5.000 EUR. Dvigu postavke so nasprotovali v strankah SD in listi LIRA, potrdile pa so ga stranke SDS, SMS Zeleni Evrope, DESUS, SNS, listi ZA ter listi LVP. Glasovanja so se vzdržali v stranki LDS.

Celoten proračun je predstavil podžupan Uroš Razpet (lista ZA), ki je vodil usklajevanje proračuna občine v času med prvim branjem in drugim branjem. Za sodelovanje se je zahvalil občinski upravi ter strankam in listam, ki so posredovale predloge za spremembo proračuna med obema branjema. Poudaril je, da je proračun naravnan tako, da lahko v občini zaženejo nove projekte kot so kolesarska steza, obnovitev Glezarjeve domačije, skate park, itd. Posebej pa je poudaril, da se gledena postavke iz leta 2010, v letošnjem proračunu postavke niso nikjer zvišale.

Pred glasovanjem je svoj glas obrazložil svetnik Ladilasv Pepelnik, ki je dejal, da proračuna ne bo podprl, saj so se zgodile med prvim in drugim branju velike spremembe. V prvi vrsti je g. Pepelnik (LIRA) povdaril, da je proračun oblikovan tako, da je všečen določenim skupinam, samo za to, da se zagotovi sprejetje proračuna, kar pa ni dobro za občino Ruše. Skrbi ga previsoko zadolževanje občine Ruše, saj iz proračuna ni vidnih prioritet razvojnih programov občine. Skrbi ga tudi, da je bila iz proračuna zbrisana postavka Univerzijade, saj podjetje Univerzijada d.o.o. še ni likvidirana in da se ne ve kakšne posledice bo nosila občina Ruše ob morebitni tožbi.
Prav tako je svoj glas obrazložil g. Bolčina (SNS), ki proračuna ne bo podprl. Občina se bo po njegovem mnenju preveč zadolževale v bodoče na projektih, ki niso povezani z investicijami iz strani države. Prav tako pa je dejal, da ne bo podprl proračuna, ki je pripravljen »izpod palca«.

Tako so svetniki na koncu proračun podprli z 10 glasovi za (lista ZA, LVP, stranke SDS, SMS Zeleni evrope, DESUS ter glasom Drage Fabijan iz LDS) in 5 glasovi proti (stranka LDS, lista LIRA ter stranka SNS), glasovanja sta se vzdržala Ljubo Germič (LDS) in Lovro Bačun (LIRA).

Celotno sejo si lahko ogledate na BK TV v sredo ob 11.30 uri, v petek ob 14.00 uri ter v ponedeljek ob 20.00 uri.

Galerija

Oddaj komentar

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

0 KOMENTARJEV