Evropski teden zmanjševanja odpadkov

Danes se začenja evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki ima letos poudarek na zmanjševanju odpadkov hrane, saj se kar tretjina hrane v Evropi zavrže. V EU se sicer poleg učinkovitega zbiranja in ločevanja komunalnih odpadkov vedno bolj poudarja tudi preprečevanje nastajanja odpadkov.

Namen evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, ki se bo sklenil 30. novembra, je predvsem osveščanje in sodelovanje pri zmanjšanju količine odpadkov. S projektom želijo javnost seznaniti s preprostimi ukrepi, ki jih lahko sprejmejo v vsakdanjem življenju kot prispevek za zmanjševanje količine odpadkov. Sporočilo tedna je, da vsak ukrep šteje in da lahko sodeluje vsak posameznik.

Na svetovni ravni v košu za smeti pristane tretjina vse pridelane hrane oz. toliko, da bi z njo lahko nahranili milijardo ljudi.

smeti

V Sloveniji medtem posameznik letno povprečno zavrže okoli 80 kilogramov hrane. Največji segment zavržene hrane predstavlja kruh, sledijo sadje in zelenjava ter mleko in jajca. V Sloveniji tako vsaka tretja njiva, ki pridela pšenico, to pridela zaman, ker je kruh vržen stran.

Slovenska komunalna podjetja so oblikovala pobudo Skupaj za boljšo družbo, s katero si prizadevajo, da bi Slovenci zmanjšali količine zavržene hrane, kritično razmišljali o načrtovanih nakupih, pili vodo iz pipe namesto iz plastenk, kupovali več stvari iz druge roke ali si jih izposojali. Tako so si zadali, da bodo uporabnike osveščali o tem, potem ko so v zadnjih letih osveščali o ločevanju odpadkov.

S temi spremembami bi postali bolj odgovorni do sebe, do okolja in ne nazadnje tudi do svoje denarnice, so sporočili iz ljubljanske Snage.

Komunalna podjetja pripravljajo tudi praktične napotke, kako zmanjšati količino zavržene hrane. Napotki bodo na voljo na njihovih spletnih straneh in v publikacijah.

Vir: STA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

0 KOMENTARJEV