O osamosvojitvi Slovenije z dr. Rosvito Pesek

V petek, 14.oktobra je v knjižnici v Dravogradu, z zelo zanimivim in za uho prijetnim predavanjem o osamosojitvi Slovenije govorila dr. Rosvita Pesek, ob koncu je o doživljanju osamosvojitve na Koroškem, predvsem v Dravogradu spregovoril tudi zgodovinar g. Marjan Kos.

Ključni dogodki,kateri so po besedah dr. Rosvite Pesek, ki so Slovenijo pripeljali do tega, da je postala vešča samostojnosti je bila vsekakor sprejetje Majniške deklaracije 1989, ustanovitev novih političnih strank (Slovenska demokratična zveza, Socialdemokratska stranka Slovenije, Krščanski demokrati, Zeleni, Slovenska kmečka zveza. Znotraj teh je bil takrat najmočnejši DEMOS. Vodilno pa je o osamosvojitvi odločil PLEBISCIT, 23. decembra 1990, pred tem je Slovenija drugim republikam ponujala predlog konfederalne pogodbe, ki pa so jo vse (razen Hrvaške) zavrnile. Še pred plebiscitom je skupščina objavila tudi Deklaracijo o spoštovanju temeljnih konvencij Sveta Evrope, sprejela pa je tudi Izjavo o dobrih namerah(6. decembra 1990). Slovenska oblast je začela tudi diplomatsko akcijo, s katero je skušala drugim republikam in svetu pojasniti svoje motive pri osamosvajanju. Zagovarjala je tezo o razdružitvi in ne odcepitvi; v začetku 1991 je organizirala srečanja z vodstvi vseh republik, v katerih je predstavila bodočo ureditev medsebojnih odnosov. Dan, na katerega se je izpolnila stoletna želja Slovencev po samostojni državi, po stoletjih podrejanja in izkoriščanja drugih, smo končno dočakali ta dan, ki se je za zmeraj vpisal v zgodovino Slovencev, kot najpomembnejši v zgodovini celotnega Slovenskega naroda. Osamosvojitev je Slovensko ljudstvo potrdilo z absolutno večino na referendumu 26.12.1990 s katerim se je jasno izrazila ljudska volja.Celotna tedanja politika je pozabila nasprotja in se združila in postavila državni interes na prvo mesto. Na žalost je bilo obdobje osamosvojitve edinstveno glede enotnosti v politiki, ki se v današnjih dneh ne kaže več.

Dr. Rosvita Pesek je novinarka in zgodovinarka. Svojo prvo zaposlitev (in doslej edino) je našla na Televiziji Slovenija, kjer trenutno vodi Odmeve. Njeno doktorsko delo je s področja zgodovine, in sicer osamosvojitev Slovenije, o čemer je izdala tudi obsežno knjigo z enakim naslovom. O osamosvojitvi in slovenski pomladi je posnela vrsto dokumentarnih filmov, sicer je pa bila v času, ko se je Slovenija osamosvojila, novinarka pripravnica in je celotno dogajanje pogosto spremljala s skupščinskega balkona.

V zapolnjeni knjižnici v Dravogradu so udeleženci potrdili svojo narodno zavest. Za našo kamero pa so dr. Rosvita pesek, zgodovinar g. Marjan Kos in organizatorka predavanja, ga. Alenka Koren Gomboc- predsednica koordinacije SDS koroške pokrajine dajali, da jih najbolj žalosti dejstvo, da mladina danes ne pozna zadosti slovenske zgodovine, ter da si želijo, da bi v šolah dajali večji poudarek na to, ter s tem mladini krepili narodno zavest. Želijo si, da bi se tovrsnih predavanj udeleževali tudi mladi.

Galerija

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

0 KOMENTARJEV