Društva diabetikov Dravograd POLŽKI se predstavlja

Društva diabetikov Dravograd POLŽKI se predstavlja
Že v letu 2008 nas je nekaj članov rekreativcev, ki smo zaradi posledic sladkorne bolezni ali starosti bolj slabo telesno pripravljeni, začelo razmišljati o rekreativnih panogah, ki bi bile lažje, manj zahtevne in bi bil tempo izvajanja počasnejši (polžji).

S kratkimi in lažjimi pohodi smo začeli v mesecu septembru 2008. Bilo nas je kar nekaj, ki smo si želeli krajše in lažje pohode. Sčasoma smo začeli razmišljati, da bi si nadeli tudi ime, kar se je kmalu zgodilo. Ustanovnega občnega zbora Društva diabetikov Dravograd POLŽKI, ki je bil dne, 28.5. 2009 ob 17. uri v Kristalni dvorani v Rogaški Slatini, se je udeležilo 27 članov.

Sladkorna bolezen je zaradi sodobnega načina življenja, to je slabih prehranskih navad, stresa in premalo giban-ja, strahovito v porastu.
Naše društvo včlanjuje osebe s sladkorno boleznijo in vse ostale, ki si članstva želijo iz občine Dravograd in ostalih sosednjih občin.
Društvo diabetikov Dravograd POLŽKI je samostojno, nepridobitno humanitarno društvo, ki združuje osebe, neposredno ali posredno prizadete s sladkorno boleznijo in osebe, ki se na kakršenkoli način ukvarjajo z zdrav-ljenjem sladkorne bolezni in njenih posledic ter drugih oseb, ki so pripravljeni na kakršenkoli način pomagati osebam prizadetim s sladkorno boleznijo.

Naloge društva:
– zastopamo interese diabetikov;
– obveščamo svoje člane o vseh novostih na področju diabetesa;
– vsem članom pošiljamo naše glasilo POLŽKOVE NOVICE in glasilo Zveze društev diabetikov Slove-nije SLADKORNA BOLEZEN ter razno literaturo o diabetesu;
– organiziramo preventivna okrevanja v naših zdraviliščih;
– prirejamo športno-rekreativna srečanja, izlete, piknike, skratka druženje bolnikov, da si izmenjamo izkušnje, ki so nujno potrebne za uspešno premagovanje bolezni;
– organiziramo razna predavanja diabetologov, dietetikov ipd.;
– vsak torek ob 17.00 uri organiziramo vodene pohode v Dravogradu;
– vsak četrtek ob 17.00 uri organiziramo vodene pohode v Slovenj Gradcu;
– enkrat mesečno organiziramo vodeno kolesarjenje v Dravogradu;
– vsak petek ob 17.00 uri organiziramo vodeno kolesarjenje v Slovenj Gradcu.

4. SEPTEMBRA POHOD S PIKNIKOM V TRBONJAH

Člani Društva diabetikov POLŽKI smo organizirali pohod v Trbonjah v nedeljo, 4. septembra s startom ob 9. uri izpred Gasilskega doma, vendar po treh poteh. Prva najlažja, skoraj ravninska 5,5 km, druga malo težja 7,2 km in najtežja pot okoli Trbonj 9,5 km. Pohoda se je udeležilo nekaj manj kot 80 pohodnikov, ki so se za dolži-no trase pohoda odločili po svoji fizični pripravljenosti. Veseli smo bili udeležbe županje Občine Dravograd ge. Marijane Cigala z družino.

Ravno na ta dan je bila tudi prva obletnica moje transplantacije oz. prerojenja, kot jo sam imenujem. Zato sem pohod tudi izkoristil za svojo obletnico na takšen poseben način, na način praznovanja v gibanju. Bolezen sem pred operacijo uspešno premagoval predvsem zaradi pozitivne energije in velike mere gibanja, da pa mi bo okrevanje in življenje po transplantaciji lažje, so mi zdravniki priporočali dovolj gibanja, ki pa ga tudi s pridom izvajam.

ZNOVA ŽIVIM IN UŽIVAM ŽIVLJENJE…

Avgusta leta 1968, med šolskimi počitnicami, ko nisem bil star še deset let, so mi v SB SG pregledali kri in ugotovili povišan krvni sladkor ter sladkorno bolezen.
Dolgoletni muki življenja s sladkorno boleznijo so se počasi prikradle spremljajoče okvare spremembe drobnih žil očesne mrežnice (diabetična retinopatija), prizadetostjo živčevja (diabetična nevropatija) in ledvic (diabetič-na nefropatija). Slednja me je avgusta leta 2006 pripeljala na Dializni oddelek v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.
V soboto 4. septembra ob 4. uri zjutraj sem bil pripeljan z reševalnim vozilom v UKC Ljubljana in ob 19. uri že bil v operacijski sobi nared za operacijo oz. transplantacijo trebušne slinavke in ledvice.

Leto dni po transplantaciji se počutim odlično, veliko hodim in se gibam ter izjemno cenim novo kvalitetnejše življenje po transplantaciji, brez dialize in inzulina. Znova živim in uživam življenje.

Živimo, ker se gibljemo in gibljemo se, da živimo!
Gibanje je vir našega zdravja in življenja.

Zato sem prvo obletnico transplantacije oz. prerojenja preživel skupaj s člani Društva diabetikov POL-ŽKI, člani moje družine, prijatelji in sokrajani v gibanju.

Hvala vsem za udeležbo na pohodu v Trbonjah, z vami sem preživel čudovit dan, ki se ga bomo spomin-jali do prihodnjega leta, ko bomo pohod ponovili. V dobrobit našega gibanja in druženja za lepše življen-je.

Ivan Pavlič
Predsednik Društva diabetikov Dravograd POLŽKI

Galerija

Oddaj komentar

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

1 KOMENTARJEV
silva žontar     02.06.2013 ob 17:50

Res ste zelo aktivni - ampak najbolj se mi je všeč Ivanovo darilo. Čestitam vsem. Silva Žontar.