17:12, čet, 25. Apr

Zveza Sonček z vrsto rehabilitacijskih in počitniških programov





Zveza Sonček in regijska društva za cerebralno paralizo tudi letos pripravljajo vrsto rehabilitacijskih in počitniških programov, namenjenih tako otrokom in odraslim s posebnimi potrebami kot ostalim. Po besedah direktorja zveze Iztoka Suhadolnika je pri takšnih programih poleg zdravstvenega zelo pomemben tudi socialni vidik.

Predstavitev poletnih programov Zveze Sonček in izvedba demonstracije počitniških aktivnosti ob odprtju poletne sezone. Vir: STA
Predstavitev poletnih programov Zveze Sonček in izvedba demonstracije počitniških aktivnosti ob odprtju poletne sezone.
Vir: STA

Počitniški programi so stalnica Zveze Sonček že 30 let. “Od začetka so bili namenjeni predvsem otrokom in mladostnikom z invalidnostmi, ki so bili običajno prikrajšani za druge oblike počitnic. Vse prevečkrat se je v preteklosti dogajalo, da so bili na primer otroci na invalidskih vozičkih opravičeni šol v naravi in podobnega,” je na današnjem srečanju mentorjev počitniških programov v Centru Sonček Vrtiče za STA pojasnil Suhadolnik.

Počitniški programi Zveze Sonček poleg aktivnega preživljanja prostega časa, na primer z jahanjem, veslanjem, plavanjem, plezanjem ali lokostrelstvom, zajemajo tudi zdravstvene terapije in rehabilitacijske programe. Prav tako nudijo možnost mešanih skupin, kjer so poleg otrok s posebnimi potrebami tudi ostali otroci. Prijave zbirajo do popolnitve mest.

Med programi, ki so na voljo, so zdravstveno-terapevtske kolonije, katerih osnovni namen je pripraviti starše na življenje z otrokom invalidom, otrokom pa omogočiti nova doživetja. Kolonije bo organiziralo 13 društev na različnih lokacijah po Sloveniji, največ pa v Centru Sonček Elerji nad Ankaranom. Vanje bo vključenih 516 otrok.

Obnovitvena rehabilitacija je namenjena vzdrževanju ali izboljšanju psihofizičnega stanja odraslih s cerebralno paralizo ter usposabljanju posameznika za čim bolj neodvisno življenje s pomočjo fizioterapije, delovne terapije, kreativnih delavnic, učenja socialnih veščin, organiziranega druženja, zabave in športnih aktivnosti. V ta program, ki bo potekal v Centru Sonček Elerji in Thermani Laško, bo letos vključenih 235 odraslih.

Počitnice za otroke in mladostnike, ki ponujajo nova doživetja v naravi tako otrokom z invalidnostmi kot tistim brez njih, bodo organizirane v Centru Sonček Vrtiče, v Koritnici v Baški grapi ter v CŠOD Radenci – Kolpa. Počitnic se bo udeležilo približno 200 otrok.

Počitnice za odrasle so podobne obnovitveni rehabilitaciji, le da omogočajo vključitev tudi osebam, ki nimajo cerebralne paralize, ter fizioterapijo nadomeščajo s športnimi aktivnostmi. Večji poudarek je na druženju in kreativnih delavnicah. Počitnice bodo organizirane v Centru Sonček Elerji, v Centru Sonček Vrtiče in v Koritnici v Baški grapi. Teh počitnic se bo udeležilo približno 120 oseb iz Slovenije in 18 s Hrvaške.

Sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije, ustanovljena leta 1983, združuje 15 regijskih društev za cerebralno paralizo, Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom, Športno društvo cerebralne paralize Žarek ter Sončkov klub. V društva se združuje več kot 4000 oseb s cerebralno paralizo in drugimi invalidnostmi, njihovih svojcev ter strokovnih sodelavcev.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.