03:29, čet, 25. Apr

Župani na Ptujskem nasprotujejo ukinitvi krajevnih uradov





Župani občin, ki sodijo pod upravno enoto Ptuj, so na današnjem kolegiju izrazili nasprotovanje ukinitvi osmih krajevnih uradov, kar je zaradi kadrovske stiske predlagalo vodstvo tamkajšnje upravne enote. Kot kaže, pa bo njihov protest zaman, saj je slednje že izdalo odlok o zaprtju petih uradov in skrajšanju delovnega časa v preostalih treh.

535207_479793942215030_2900741757781083347_n

Župani so na kolegiju pričakovali načelnico uprave enote Darko Valent, namesto tega pa dočakali zgolj informacijo o za njih nesprejemljivi odločitvi, ki jo je ta posredovala ptujskemu županu Miranu Senčarju. Po njegovih podatkih bodo tako v prihodnje dvakrat, namesto štirikrat, tedensko delovali uradi v Žetalah, Zavrču in Juršincih, brez urada pa ostajajo krajani Destrnika, Dornave, Hajdine, Markovcev in Vitomarcev.

Najbolj so temu že ob napovedi racionalizacije nasprotovali v občini Sveti Andraž v Slovenskih goricah, kjer so ostali brez urada v Vitomarcih, vodstvu upravne enote pa očitajo, da daje prednost racionalizaciji poslovanja pred potrebami ljudi. Direktor tamkajšnje občinske uprave Miran Čeh je dejal, da razumejo racionalizacijo, ki pa mora prinašati rezultate.

“V naši občini je bila pisarna odprta enkrat tedensko, enkrat tedensko pa v Trnovski vasi. Zdaj bo v Trnovski vasi dvakrat tedensko in ne razumem, kje se tu kaj finančno ali kadrovsko privarčuje,” je razložil Čeh in dodal, da so že pred časom predlagali prenos določenih nalog na občine, a so tudi tu naleteli na negativen odgovor.

Župan Žetal Anton Butolen je spomnil, da so sami uredili in opremili krajevni urad v njihovi občini, zdaj pa ga kljub veliki razdalji do Ptuja in slabim avtobusnim povezavam ukinjajo. Čeprav priznava, da število storitev v uradih upada, pa meni, da se država do svojih državljanov na že tako degradiranih območjih obnaša neprimerno, saj je javno službo že po ustavi potrebno zagotoviti vsem.

“Stvari so že tako daleč, da se očitno nič več ne bo dalo spremeniti, Slovenija pa postaja še bolj centralizirana kot kadarkoli doslej,” je dejal Butolen, ki sta se mu je pridružila tudi župana Zavrča in Dornave. Župan slednje Rajko Janžekovič je šel celo tako daleč, da bi predlagal ukinjanje upravnih enot, naloge pa se razdelijo med občine in druge pristojne službe. Ljudje namreč še vedno večinoma ne ločijo med nalogami občin in upravnih enot, zato marsikdaj zaradi dolgotrajnih postopkov po krivem obtožujejo občinske delavce.

Župani Spodnjega Podravja so se danes med drugim seznanili tudi s trenutnimi aktivnostmi glede odprtja prenovljene Osnovne šole Ljudevita Pivkaza otroke s posebnimi potrebami. Kot je razložila predstavnica ptujske občine Mojca Horvat, naj bi z deli v zadnji fazi začeli aprila ter se predvidoma zaključila in pridobila uporabno dovoljenje konec julija. Do konca je potrebno v glavnem poskrbeti za nekaj notranjih del, skupaj v vrednosti 850.000 evrov, pri čemer bo država prispevala 327.000 evrov, ostalo pa morajo dodati še občine ustanoviteljice.

Direktor ptujske knjižnice Matjaž Neudauer je županom predstavil aktualne finančne razmere njihovega zavoda in predlagal poenotenje plačila s strani ustanoviteljic. Predstavniki občin se bodo o tem izrekli na naslednji seji.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.