11:07, sob, 20. Apr

Zloraba položaja





Kriminalisti mariborskega Sektorja kriminalistične policije so zbirali obvestila v zvezi suma storitve kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete. V zvezi s tem je bila prejšnji teden dvema osumljenima osebama odvzeta prostost. Po policijskem pridržanju je bil en osumljenec priveden k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru, ki je zoper njega odredil pripor. Preiskavo je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Mariboru.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Osumljena sta kot odgovorni osebi gospodarske družbe naročila fiktivno cenitev nepremičnine na Hrvaškem, ki je bila v lasti hrvaške gospodarske družbe, s čimer se je vrednost nepremičnine fiktivno povišala iz okoli 130.000 evrov na dobrih 17 milijonov evrov. Na podlagi tega sta v okviru osebno in kapitalsko povezanih družb iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Slovenije prodala celotno hrvaško gospodarsko družbo za veliko več, kot je dejansko vredna (zaradi fiktivne cenitve nepremičnine je namreč vrednost hrvaške gospodarske družbe zelo narasla), čeprav sta nedvomno vedela, da je dejanska vrednost gospodarske družbe veliko manjša. Gospodarsko družbo je namreč kupila osebno in kapitalsko povezana gospodarska družba iz Slovenije oziroma v njenem imenu osumljeni direktor te družbe za znesek okoli 20,3 milijona evrov ter s tem družbo in njene upnike oškodovala za ta znesek. Zaradi takih poslovnih potez slovenska gospodarska družba tudi ni več zmogla plačevati svojih obveznosti in je bil zoper njo uveden stečaj. Zaradi navedenega sta oba osumljenca utemeljeno osumljena storitve kvalificirane oblike kaznivega dejanja Zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 240 členu Kazenskega zakonika-1, za katerega je zagrožena kazen zapora od enega do osmih let.

Prav tako je en osumljenec kot direktor gospodarske družbe Davčnemu uradu Maribor predložil obračun davka od dohodkov pravnih oseb za leto 2008 z lažnimi podatki o davčnih odhodkih ter s tem preslepil davčni organ, ker je uveljavljal lažne davčne odhodke iz naslova oblikovanih dolgoročnih rezervacij v znesku 1.490.000 evrov. S tem se je izognil plačilu obveznosti za davek od dohodkov pravnih oseb za leto 2008 v znesku 327.800 evrov. Zato je utemeljeno osumljen storitve kaznivega dejanja davčne zatajitve po 249 členu Kazenskega zakonika-1, za katerega je prav tako zagrožena kazen zapora od enega do osmih let.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.