14:58, čet, 25. Apr

Zelenjadarski dan v Mariboru





Slovensko združenje za integrirano pridelavo zelenjave pod znamko Pikapolonica združuje več kot 160 kmetovalcev iz vse Slovenije. Na Trgu svobode v Mariboru se danes v okviru Zelenjadarskega dneva predstavljajo okoliški člani, hkrati pa želijo z vrsto aktivnosti seznaniti javnost s prednostmi sveže, lokalno pridelane zelenjave.

DSC_0482

“S tem dogodkom želimo osveščati mlade in njihove starše o zelenjavi višje kakovosti in pomenu uživanja zelenjave za njihovo zdravje. Prav tako želimo promovirati slovensko zelenjavo, ki ima kratko transportno pot, manj kot 24 ur, in je zato bolj sveža, bolj polnega okusa in vsebuje več hranilnih snovi,” je povedal predsednik združenja Stanko Volk.

Svetovalka Kmetijsko gospodarske zbornice Slovenije Miša Pušenjak je med prednostmi uživanja lokalno pridelane hrane navedla še odsotnost kemikalij, potrebnih za dolgotrajni transport uvožene zelenjave, ter podpiranje lokalnega gospodarstva. “Kmetijstvo zagotavlja skoraj 50.000 delovnih mest. Lahko bi jih bilo še več, če bi se zelenjava tudi prodajala tako, kot bi si želeli,” je povedala na današnji novinarski konferenci.

Pri integrirani pridelavi se zelenjavo prideluje ob strogo nadzorovani uporabi gnojil in drugih pripravkov le v primerih, ko je nujno potrebno. Velja pa tudi popolna prepoved pridelave gensko spremenjenih rastlin.

V Sloveniji je že več kot 60 odstotkov vseh kmetij prešlo na integrirano pridelavo. V severovzhodni Sloveniji kljub dobrim naravnim pogojem ni kakšne večje zelenjadarske zadruge, ki bi se po besedah Pušenjakove lažje pogajala s trgovci za ceno. “Treba pa se je zavedati, da je hrana lahko poceni le takrat, ko uporabljamo določena masovna sredstva, da čim bolj pospešimo rast,” je dejala.

Slovenski potrošniki se po njenih ocenah vedno bolj zavedajo pomena lokalno pridelane hrane, pogreša pa več zavzetosti politike za to. Odnos oblasti do slovenskih kmetovalcev je ponazorila z današnjim stanjem na Trgu svobode, kjer so stojnice domačih pridelovalcev stisnili v kot, osrednji del trga pa zavzemajo trgovci iz Italije.

Strokovnjakinja s področja prehrane in zdravja Simone Godina je izpostavila, da je prehrana ključna za človekovo zdravje. “S kakovostno, lokalno in pravilno pridelano hrano se lahko pozdravi veliko bolezni današnjega časa,” je poudarila.

V okviru zelenjadarskega dneva so ponovno izvedli likovni natečaj za osnovne šole in vrtce. Letošnja udeležba je bila rekordna, saj so prejeli več kot 400 del. Prve tri nagrade so si prislužili učenci osnovne šole in vrtca iz Svete Trojice, Osnovne šole Draga Kobala Maribor in IV. Osnovne šole Murska Sobota.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.