16:18, pet, 29. Mar

Zdravstveni domovi postopno povečujejo obseg svojega dela





V zdravstvenih domovih v Mariboru, Novem mestu, Kopru, Kranju in Novi Gorici že povečujejo obseg svojega dela, po tem, ko vlada v petek odločila, da je ponovno dovoljeno izvajanje vseh zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev.

V vseh omenjenih krajih tako zdravstveni domovi že postopoma odpirajo ambulante ter izvajajo preglede, vendar pod strogimi preventivnimi pogoji. Tako je tudi v Zdravstvenem domu Adolfa Drolca Maribor, kjer so mariborski družinski zdravniki v svojih ambulantah že od 4. maja, a trenutno vsi še ne sprejemajo bolnikov, temveč komunicirajo z njimi le prek telefona in elektronske pošte. Če na podlagi tega ne uspejo postaviti diagnoze in ocenijo, da je potreben klinični pregled pacienta, pa ga napotijo v njemu najbližjo zdravstveno ustanovo, kjer ga pregleda nadomestni zdravnik, je danes za STA povedal direktor mariborskega zdravstvenega doma Jernej Završnik.

Trenutno pa preglede opravljajo v ambulantah družinske medicine na sedmih lokacijah, in sicer v Ulici talcev, Pri parku, v Novi vasi, na Teznu, v Račah, Rušah in Staršah, v četrtek pa nameravajo odpreti še osmo ambulanto v Pernici. Pri pediatrih so možni pregledi na dveh lokacijah (Vošnjakova, Nova vas), na Gosposvetski pa od prejšnjega tedna izvajajo preventivne preglede otrok ob vstopu v šolo, v Hočah pa preventivne preglede otrok do prvega leta starosti, vključno z obveznimi cepljenji.

Ob tem pa ugotavljajo, da je mogoče veliko opraviti na daljavo, zato bodo tak način dela poskušali delno ohraniti tudi v prihodnje. Upajo, da se bodo ljudje tudi navadili na predhodno naročanje na obisk zdravnika. Trenutno je to obvezno, a tega vsi po besedah Završnika še vedno ne upoštevajo. Ob vstopu v zdravstveno ustanovo mora sicer vsak bolnik še v triažo, da mu izmerijo temperaturo in opravijo epidemiološko anamnezo.

V mariborskem zdravstvenem domu tudi že opravljajo preventivne preglede v ginekologiji, predvsem nosečnic, čez 14 dni pa naj bi začeli tudi ostale. V zadnjih dveh tednih se pospešeno pripravljajo tudi specialistične ambulante, v katerih bodo bolniki dobili nove termine. Preglede in posege, na katere so bili naročeni v zadnjih dveh mesecih, a jih niso mogli opraviti, bodo po besedah Završnika poskušali izvesti do septembra. Nato pa naj bi delo spet steklo po predvidenem urniku izpred epidemije, da bi lahko do konca leta izpolnili ves predviden program.

Prve zobozdravstvene ambulante naj bi začele v mariborskem zdravstvenem domu delati v četrtek, večina pa prihodnji teden. Pri tem imajo še težave zaradi zaščitne opreme, saj so zahteve po besedah Završnika zelo visoke.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.