15:15, tor, 23. Apr

Zdravniki izmenjujejo izkušnje





V Mariboru se je danes začelo 25. srečanje zdravnikov internistov in zdravnikov družinske medicine z naslovom Iz prakse za prakso. Na dvodnevnem srečanju na medicinski fakulteti pričakujejo več kot 240 udeležencev, ki bodo po besedah predsednika organizacijskega odbora Radovana Hojsa izmenjali znanja in izkušnje na svojih področjih.

Zajeta slika

Letošnje srečanje zajema prispevke z vseh vej interne in družinske medicine ter zaradi jubilejne izdaje nima osrednje teme. Predavanja bodo posvečena predstavitvam raziskovalnih nalog na mariborski medicinski fakulteti s področja interne medicine, novostim na področju reanimacijskih postopkov, zdravljenja ankilozirajočega spondilitisa in vrednotenja sprememb v krvni sliki.

Govorili bodo tudi o sodobnih diagnostičnih postopkih v gastroenterologiji, intervencijski kardiologiji ter smernicah antitrombotične zaščite, posledicah arterijske hipertenzije na ledvicah, epidemioloških spremembah v pulmologiji, stopenjski diagnostiki pri boleznih ščitnice, celoviti obravnavi bolnikov s sladkorno boleznijo ter napotitvah v endokrinološko ambulanto.

Srečanje so mariborski internisti prvič organizirali leta 1989. “Da je srečanje preživelo tako dolgo, pomeni, da je zanimanja veliko,” je za STA povedal Hojs. “Srečanje je bilo že v osnovi pred 25 leti zasnovano v smislu praktičnega prenosa nekaterih znanj oziroma poudarka na tem, kako v praksi neke stvari izpeljati.”

V prvi vrsti gre za strokovne razprave, zato se ne lotevajo aktualnih političnih in organizacijskih tem. “Ni stvar medicinske stroke, da te stvari ureja. Stroka zgolj na te stvari opozarja,” je pojasnil Hojs. “Tu sedimo sogovorniki, ki vsi zadevo poznamo. Zadeva je kristalno jasna in je bila že pred 25 leti podobna. Dejansko manjka veliko splošnih zdravnikov, pa tudi drugih zdravnikov.”

Med težavami je izpostavil tudi pomanjkanje zdravnikov na primarni ravni v primerjavi z ostalima ravnema. “Se pa to zdaj popravlja. Zdaj je kar nekaj razpisov predvsem za družinsko medicino, zato se bo verjetno v nekaj letih vendarle zapolnila tudi primarna medicina,” je dejal Hojs.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.