17:03, pet, 29. Mar

Zbor Gondwana prvič v Sloveniji





Prvo gostovanje zbora Gondwana v Evropi bo hkrati tudi prvo gostovanje aboriginskega ansambla v Sloveniji. V programu Attacca, ki se je v desetih letih obstoja uveljavil kot pomemben koncept zborovskega gibanja za mlade, se bodo skupaj z zborom Carmina Slovenica predstavili na koncertu LAJTL.

Gondwana gostuje po vsej Avstraliji, nastopili so v Sydneyjski operni hiši, na številih odmevnih državnih in mestnih dogodkih ter sodelovali z mnogimi priznanimi umetniki. Gondwana – zbor avstralskih staroselcev, pod umetniškim vodstvom Lyn Williams, s svojim ustvarjanjem podpira razvijanje raznolikih kultur avstralske mladine staroselskega porekla skozi gradnjo identitete ob sodelovanju z lokalnimi starešinami in skupnostmi. V središču poslanstva Gondwane je ohranjanje in prenašanje zgodb (in jezika) skozi pesem, medgeneracijske kulturne aktivnosti ter razvijanje sodobnega glasbenega repertoarja, ki temelji na tradicionalni glasbi staroselcev.

Svoje prvo mednarodno turnejo v Evropi bodo po gostovanju v Sloveniji nadaljevali na Dunaju, kjer bodo sodelovali z zborom Dunajskih dečkov.

Vir: www.carmina-slovenica.si
Vir: www.carmina-slovenica.si

Za domorodna ljudstva je kultura organski del skupnosti. Zanje pomeni trajen odnos med živimi bitji, rastlinami in kraji, s katerimi je kultura povezana. Kulturo prenašajo na prihodnje generacije in je ključna podlaga za njihov nadaljnji obstoj kot ljudstva. V svetovih domorodnih ljudstev se prepletajo nadnaravne sile, kozmos, duhovne sile in bogovi. Vsaka stvar ima svojega gospodarja in vsak pojav ima svoj vzrok. Nadvse pomembno je ravnovesje z naravo. Zemlja je kraljestvo mitoloških bitji, bogov in prednikov, ki jih obhajajo z rituali. Rituali pomagajo miroljubno sobivati z rastlinami in živalmi in obnavljati življenjski krog. Domorodna ljudstva si prizadevajo pred zunanjimi vplivi zaščititi svojo dediščino, vrednote, kulturno identiteto in način življenja.

Dogodek bo danes 8. maja ob 19.00, v dvorani Union, v Mariboru. Predstavili se bodo;   GONDWANA, zbor avstralskih staroselcev, dirigentka Lyn Williams, Carmina Slovenica, umetniška voditeljica Karmina Šilec, Pevska šola CS, zborovodkinji Jasna Drobne in Marinka Šober

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.