09:03, pet, 29. Mar

Zajtrk na Dravi združil snovalce domače turistične ponudbe





V petek, 14. junija, je na obali Ptujskega jezera potekal tradicionalni Zajtrk na Dravi. Družabno srečanje, kjer se od leta 2017 družijo snovalci ptujskih turističnih zgodb, odločevalci in novinarji, je letos potekalo v duhu kandidature za Evropsko prestolnico kulture Ptuj 2025.

zajtrk ob dravi Ptuj

Ob zajtrku je potekala debata na temo razvoja kulturnega in kreativnega turizma na Ptuju, ki so jo odprli govorniki Martina Magdič, koordinatorka kandidature za EPK Ptuj 2025, Marjan Ostroško, strokovnjak za kreativni turizem, ter Špela Težak, turistična vodnica in strokovnjakinja za odnose z javnostmi. Predstavili so trende globalnega turizma, primere dobrih praks s področja kreativnega in odgovornega turizma, ter priložnosti, ki se Ptuju ponujajo skozi prizmo Evropske prestolnice kulture Ptuj 2025. V razpravo so se vključili tudi prisotni delegati iz turističnih agencij, javnih in zasebnih zavodov s področja turizma, kulture, etnografije, športa in izobraževanja, podjetniki s področja gostinstva in turizma ter predstavniki organizacij za mlade. Slednji so izmenjali
bogate izkušnje s področja in predlagali številne ustvarjalne možnosti za razvoj destinacije Ptuj.

zajtrk ob dravi Ptuj
Trendi razvoja turizma na globalni ravni kažejo, da se turizem upočasnjuje. To pomeni, da potrošnik več ne želi generično “leteti” skozi destinacijo, temveč jo želi maksimalno doživeti. Spoznati želi kulturo, občutiti utrip destinacije, razvajati brbončice in prispevati k razvoju z odgovornim obnašanjem. Trendi kažejo tudi, da se večina gostov odloča za nakup dodatnih storitev na destinaciji in preko digitalnih kanalov, zato je pomembno, da je ponudba dostopna na spletu in tržena preko ustreznih kanalov. Destinacije, ki so v razvoju, morajo torej svojo ponudbo in prodajne aktivnosti smotrno prilagoditi, da dosežejo gosta. Sogovorniki so se strinjali, da ima Ptuj vse kulturne in naravne danosti, ki jih destinacija potrebuje, da pritegne gosta. Primanjkuje pa izobraženega in usposobljenega kadra, ki se bo zmogel spopasti z izzivi rastočega turizma v mestu. Izobraziti moramo torej kader, ki ga bomo zaposlili v strežbi in v trženju destinacije in/ali posameznih produktov ter ga primerno plačali. Mladi so izpostavili, da se soočajo z visokim nezaupanjem do svoje izobrazbe in kompetenc, posledično tudi s pomanjkanjem priložnosti za nabiranje praktičnih izkušenj in za zaposlovanje.

zajtrk ob dravi Ptuj
Prisotni so izpostavili še, da je na Ptuju nivo vrednot, kot so spoštovanje, zaupanje ter priznavanje strokovnih kompetenc kritično nizko in teče v vseh smereh, tako med ljudmi, kot tudi na institucionalni in podjetniški ravni. Reševanje nastale situacije je zato ključno za trajnostni razvoj destinacije in, kot so se strinjali sogovorniki, se mora začeti na ravni vsakega posameznika, nato pa se razširiti še na poslovnem področju, da bi preprečili beg možganov. Ob zajtrku, ki so ga pripravili člani društva, je zbrana družba izmenjala bogate izkušnje, ki so jih posamezniki in organizacije nabrali skozi leta delovanja na svojih področjih, pa tudi ideje, ki so se porodile tekom networking druženja in kontakte, da jih bodo lahko razvijali naprej. Zajtrk na Dravi je organiziralo Društvo CET Platforma v partnerstvu z barom Ranca Ptuj, podjetjem Orinoco d.o.o. in projektnim kolektivom EPK Ptuj 2025.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.