04:19, sob, 20. Apr

Začetek leta tudi v znamenju pogovorov o sredstvih za občine





V začetku letošnjega leta se bodo nadaljevali pogovori o sredstvih za delovanje občin. Odločitev naj bi bila sprejeta najpozneje do rebalansa državnega proračuna za letos, torej predvidoma še ta mesec. Najkasneje takrat bo tako jasno tudi, kako uspešni so bili predstavniki vlade in občin pri iskanju možnosti za zmanjšanje stroškov občin.

Občine sta precej razburila vladna predloga za znižanje višine povprečnine in ukinitev sredstev za sofinanciranje investicij. Izračunali so namreč, da bi bile občine s tem ob skoraj sto milijonov evrov. Ob tem da je bil, kot so pojasnili, že lani razkorak med povprečnino in tistim, kar bi jim po zakonu o financiranju občin pripadalo za izvajanje obveznih nalog, 200 milijonov evrov.

Dodatno zmanjšanje prihodkov bi za številne občine pomenilo izjemno težko situacijo, so opozorili v združenjih občin. Zato so vlado pozvali, naj poiščejo rešitve, s katerimi bi občinam ob napovedanem znižanju sredstev po drugi strani znižali tudi stroške. Vlada jim je prisluhnila in stekli so pogovori o naboru ukrepov za znižanje stroškov, pa tudi racionalizacijo in poenostavitev njihovega delovanja.

V občinah vztrajajo, da lahko šele nato, ko bodo poiskali prihranke, začnejo usklajevanja glede višine povprečnine, ki je namenjena za financiranje zakonsko predpisanih nalog občin. A čas za dogovor se počasi izteka.

Vlada namreč načrtuje, da bodo spremembe upoštevane pri rebalansu državnega proračuna za letošnje leto, ki naj bi ga po terminskem načrtu sprejeli do konca tega meseca. Pri rebalansu naj bi upoštevali tudi zakon o interventnih ukrepih za uravnoteženje javnih financ občin.

Ministrstvo za javno upravo naj bi na podlagi usklajevanj, danih predlogov občin in preverjanj po posameznih resorjih, ali so rešitve sprejemljive, pripravilo nov predlog tega zakona. A tik pred novim letom v občinah predloga še niso imeli, zato pričakujejo, da bodo intenzivni pogovori znova stekli takoj po praznikih.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.