21:33, pet, 19. Apr

Začetek gradbenih del zdravstvene postaje Tezno se premika v prihodnje leto





Potem ko so se na Mestni občini Maribor aprila odločili ustaviti postopek javnega naročila za izdelavo projektne dokumentacije za gradnjo nove zdravstvene postaje Tezno, se začetek gradbenih del premika v prihodnje leto. “Verjamem, da bomo takrat začeli graditi,” zatrjuje župan Saša Arsenovič.

ZD Adolfa DrolcaNa mariborski občini poudarjajo, da projekt izgradnje zdravstvene postaje Tezno z ustavitvijo postopka javnega naročila za izdelavo projektne dokumentacije nikakor ni ustavljen, ampak teče naprej. “Mestna občina Mariborje bila primorana zaradi določenih okoliščin ukrepati in se je odločila postopek peljati sama. Prek Zbornice za arhitekturo in prostor bo tako izpeljan javni anonimni projektni natečaj. To bo omogočilo izbiro ustrezne rešitve na strokovno najprimernejši način,” so pojasnili.

Postopek javnega naročila je bil ustavljen zaradi neustrezno načrtovanega dostopa do objekta na Ulici heroja Nandeta. “Dvom v varnost dostopa so izrazili tudi občani, saj Ulica heroja Nandeta s severne strani teče preko precejšnje klančine z izredno nepreglednim ovinkom, v bližini pa se nahajata tudi vrtec in šola. Zaradi prostorskih omejitev tam ni mogoče izvesti krožišča, niti semaforiziranega križišča. Oviro predstavljajo tudi spremembe lastniške strukture okoliških parcel, ki ponujajo možnost ureditve ustrezne dostopnosti,” pravijo v županovem kabinetu.

Arsenovič poudarja, da sprememba ne bi smela preveč zamakniti začetka gradnje, ki se ga je sprva napovedovalo za konec letošnjega leta. “Še vedno imamo možnost, da bomo s pravilnim hitrim projektiranjem prišli do rešitve, ki ne bo ogrožala otrok in uporabnikov tega zdravstvenega doma. Pol leta ali tri do štiri mesece razlike ne sme biti ovira za to, da bo projekt narejen dobro za naslednjih 50 do sto let,” je dodal.

Objekt zdravstvene postaje ostaja na predvideni lokaciji v mestni četrti Tezno, bi pa naj vanj umestili tudi lekarno. Vrednost projekta se zaradi tega naj ne bi spremenila, kar pomeni, da ostaja pri 5,4 milijona evrih.

Projekt je prej vodil Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor, kjer niso oklevali, ko je bilo treba vajeti prepustiti občini, čeprav trdijo, da so postopek vodili zakonito in po svojih najboljših močeh. “Občina nam je zagotovila, da bo pripravila celostna izhodišča za nov postopek in da se bo postopek zamaknil za največ nekaj mesecev. Če že desetletje čakamo na novo zdravstveno postajo Tezno, si želimo, da bo tudi dostop do zdravstvene postaje varen,” so povedali.

Ambulante družinske medicine zdravstvene postaje Tezno se trenutno nahajajo v dotrajanem objektu pri industrijski coni Tezno, ki ga lastnik Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) želi prodati. Zato jih bodo preselili v novogradnjo pri Osnovni šoli Martina Konšaka na drugi strani mestne četrti. Tam naj bi namestili še dodatne referenčne in razvojne ambulante, po novem naj bi bila v zdravstveni postaji Tezno tudi ginekolog in zobozdravnik.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.