10:30, pet, 19. Apr

Začela se je kurilna sezona, približno teden kasneje kot lani





Medtem ko so nekatera gospodinjstva, ki imajo svoja kurišča, ta že zagnala, se začenja tudi ogrevanje v sistemih daljinskega ogrevanja, ki so značilna za večja mesta. Ogrevanje je tako steklo po vsej državi. Letos se kurilna sezona sicer začenja približno teden kasneje kot lani.

Po energetski obnovi bo ogrevanje veliko bolj učinkovito
Po energetski obnovi bo ogrevanje veliko bolj učinkovito

V Mariboru za daljinsko ogrevanje 12.950 stanovanj ter 330 ostalih industrijskih, poslovnih in javnih objektov skrbi tamkajšnje javno podjetje Energetika. Kot je povedal vodja distribucije Mitja Dolinšek, glede na vremensko napoved izpolnitev pogojev za vključitev ogrevanja vsem večstanovanjskim objektom pričakujejo ta konec tedna.

Medtem ko se v poslovnih objektih za vključitev ogrevanja odločajo glede na lastne potrebe, pa se v starejših večstanovanjskih objektih s centralnim sistemom ogrevanja v skupni sistem ogrevanja vključijo dan po tem, ko zunanja temperatura trikrat zapored ob 21. uri pade pod 12 stopinj Celzija, če etažni lastniki vključitve ne naročijo že prej. Stanovalci v veliki večini novejših objektov z vgrajenimi sekundarnimi stanovanjskimi toplotnimi podpostajami se lahko o ogrevanju stanovanj odločajo individualno.

V mariborski Energetiki skušajo sicer čim višji delež toplotne energije proizvesti iz kogeneracij. Predlani so tako uspeli s podporo Agencije za energijo obnoviti soproizvodnjo toplotne in električne energije na dveh postajah, s čimer so lani delež iz tovrstnih virov povišali že na skoraj 60 odstotkov.

Javne službe Ptuj so v najstarejšem slovenskem mestu ogrevalne naprave zagnali v četrtek, po besedah vodje energetskega področja Roberta Polanca pa bo nadaljnje obratovanje odvisno od odjema toplote s strani uporabnikov in zunanjih temperatur.

Sistemi daljinske toplote so sicer značilni predvsem za večstanovanjske stavbe, v hišah pa so najpogostejša centralna ogrevanja na drva ali kurilno olje, je pokazala zadnja raziskava energetske učinkovitosti Slovenije (Reus), nad katero bdi družba Informa Echo, iz leta 2017.

Največ slovenskih gospodinjstev ima v zimskem času oz. kurilni sezoni temperaturo v stanovanju podnevi nastavljeno na od 19 do 22 stopinj Celzija, kar je v skladu z nasveti strokovnjakov. Povprečna slovenska družina za ogrevanje porabi nekaj več kot 1500 evrov na sezono, je še pokazala raziskava Reus.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.