04:01, pet, 19. Apr

Začel se je rožnati oktober, mesec osveščanja o raku dojk





Začenja se rožnati oktober, mesec osveščanja o raku dojk. Združenje Europa Donna Slovenija že tradicionalno pripravlja številne aktivnosti, s katerimi bodo osveščali o raku dojk. Letos je v ospredju skrb za zdravje. Pomembno je, da smo vsak dan zmerno aktivni vsaj 30 do 60 minut vsak dan, je včeraj poudaril zdravnik Vedran Hadžič.

Vir: pixabay.com
Vir: pixabay.com


Kot so sporočili iz združenja, so na današnji novinarski konferenci opozorili na številne raziskave, ki kažejo povezavo med zdravim načinom življenja in manjšim tveganjem za razvoj raka dojk. Redno gibanje, zdrava in uravnotežena prehrana ter ohranjanje primerne telesne teže predstavljajo tri preproste, a ključne odločitve za zdravje.

O pomenu telesne dejavnosti, ki zmanjšuje tveganje za nastanek raka dojk in drugih kroničnih nenalezljivih bolezni, je spregovoril Hadžič z ljubljanske fakultete za šport. Ženske, ki so že prebolele raka dojk, lahko z ohranjanjem ustrezne telesne teže pomagajo zmanjšati tveganje za ponovitev bolezni.

“Telesna dejavnost ni samo šport, kot si običajno predstavljamo, ampak lahko za zdravje poskrbimo tudi s hojo, vrtnarjenjem, gospodinjskimi opravili, plesom,” je pojasnil in dodal, da redna telesna dejavnost prispeva tudi k ohranjanju primerne telesne teže, saj tudi prekomerna telesna teža in velika količina trebušne maščobe povečata tveganje za nastanek raka dojk.

Mario Samobolec, sicer strokovnjak za prehrano in predavatelj Fitnes Zveza Slovenije, je omenil mite in resnice o zdravi prehrani. Raziskave so potrdile povezavo med nezdravo prehrano in nastankom raka, zato je pripravil nekaj preprostih nasvetov za vsakodnevno prehrano. Za ohranjanje zdravja naj bi vsak dan v svojo prehrano vključili sveže sadje in zelenjavo. S prilagoditvijo energetskega vnosa hrane poskrbimo za ohranjanje primerne teže. Med priporočili proti raku so še omejitev vnosa rdečega in predelanega mesa, izogibanje hrani in pijači z visoko vsebnostjo sladkorja ter pitju alkohola.

Predsednica združenja Tanja Španić je predstavila aktivnosti v okviru rožnatega oktobra. O pomenu zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja raka dojk bodo tako slišali v Ravnah na Koroškem, v Radečah, Cerknici, Zagorju ob Savi, Trbovljah, Novem mestu, Pivki, Postojni, v Kopru in Izoli, Sevnici, Novi Gorici, Slovenski Bistrici, Ajdovščini, na Jesenicah, v Radovljici in Bohinju, na Vrhniki in v Ljubljani.

Tudi Univerzitetni klinični center Maribor je danes pričel aktivnosti v sklopu rožnatega oktobra. Potekale bodo vsak ponedeljek in torek v čakalnici oddelka za ginekološko onkologijo med 10. in 12. uro. Gre za predstavitev pravilnega načina samopregledovanja dojk na modelih, možnost tipanja različnih tumorjev na modelih, pogovor s strokovnjaki in prostovoljkami iz skupine za pomoč bolnic z rakom dojk in za delitev različnih gradiv.

Danes so zaposleni pred kliniko za ginekologijo z rožnatim okrasjem okrasili debla in krošnje dreves, za vzpodbudo vsem ženskam, ki zbolijo in živijo z rakom dojk in v spomin vsem ženskam, s katerimi so na oddelku delili vse lepe in težke trenutke v poteku njihove bolezni.

Telekom Slovenije in Samsung bosta v oktobru od vsakega prodanega mobilnega telefona določene znamke namenila 10 evrov za boj proti raku dojk. Zbrana sredstva bodo predali združenju Europa Donna.

Podobno kot v večini razvitih držav je tudi v Sloveniji rak dojk najpogostejši rak pri ženskah. Vsako leto za to obliko raka zboli okoli 1300 žensk in do 15 moških, skoraj 400 žensk in do 10 moških pa umre. Ob koncu leta 2016 je v Sloveniji živelo 17.316 bolnic, ki jim je bila kdaj v življenju postavljena diagnoza raka dojk.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.