15:51, pet, 29. Mar

Za selitev dotrajanega pljučnega oddelka UKC Maribor denarja še ni





Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor je včeraj predstavilo članom sveta zavoda investicijsko dokumentacijo za selitev dotrajanega oddelka za pljučne bolezni s Pohorja v matično enoto v Mariboru. Ti so s projektom soglašali, a država zaenkrat nima denarja zanj.

Oddelek za pljučne bolezni, ki razpolaga s 53 posteljami in letno sprejme več kot 3000 bolnikov, se nahaja v starejši stavbi na Slivniškem Pohorju, okoli 15 kilometrov stran od osrednjega kompleksa UKC Maribor. Zgradba je nujno potrebna temeljite obnove, stroški vzdrževanja in dodatni stroški zaradi dislociranosti nenehno naraščajo. Po navodilu inšpekcijskih služb je treba sanirati čistilno napravo, nujna je tudi investicija v kotlovnico.

oddelek za pljučne bolezni ukc maribor (4)

Delovanje oddelka na dislocirani lokaciji je težavno tudi zaradi tega, ker morajo nujne primere in bolnike za opravljanje invazivne diagnostike voziti v matično enoto v središče Maribora. Ob tem nimajo urejenega lastnega prevoza bolnikov, temveč so odvisni od razpoložljivosti reševalnih vozil. Razlogi za selitev so po navedbah vodstva UKC Maribor tudi ekonomske narave, saj bi s tem znižali stroške za njegovo obratovanje.

O selitvi v Maribor se govori desetletja, a v praksi se doslej še ni premaknilo. Novo vodstvo UKC Maribor je lani znova oživelo to razpravo in danes tudi predstavilo investicijsko dokumentacijo za ta projekt. Ker znotraj matične enote ni prostora za gradnjo novih objektov, naj bi pljučni oddelek preselili v prostore sedanjega oddelka za kožne bolezni v stavbi klinike za interno medicino, z rošado nekaterih drugih oddelkov.

Direktor UKC Maribor Vojko Flis ocenjuje, da bi s selitvijo lahko začeli že letos, a ministrstvo za zdravje trenutno nima denarja za to. “Preprosto nimamo dovolj denarja za vse nujne potrebe slovenskih bolnišnic,” je povedal vodja direktorata za zdravstveno ekonomiko na ministrstvu za zdravje in predsednik sanacijskega odbora Mirko Stopar, ki se je udeležil današnje seje sveta zavoda. Si bodo pa po njegovih besedah prizadevali, da denar za to zagotovijo prihodnje leto.

Finančna konstrukcija projekta še ni zaključena, v celoti se ocenjuje na več kot sedem milijonov evrov. Po besedah Flisa preučujejo možnost, da prvo fazo projekta, ocenjeno na 2,8 milijona evrov, izvedejo z lastnimi sredstvi, in sicer iz sredstev amortizacije. Selitev pljučnega oddelka je namreč po njegovih besedah prioriteta na področju investicij.

Na današnji seji je svet zavoda potrdil investicijsko dokumentacijo za še enajst drugih projektov. Med njimi so širitev enote za intenzivno terapijo na kliniki za pediatrijo, izgradnja gasilskega dvigala v kirurški stopnici ter izgradnja prizidka h kliniki za interno medicino za potrebe oddelka za kardiologijo in angiologijo. Prav tako naj bi nabavili mobilne RTG aparate za več oddelkov, zamenjali angiografski RTG aparat ter napravo za magnetno resonanco na radiološkem oddelku. Kasneje naj bi sledila obnova oddelka za patologijo.

Letos naj bi ministrstvo za investicije v UKC Maribor prispevalo skupno 9,7 milijona evrov, med drugim nov koronarograf in šest anestezijskih aparatov. “Iščemo rešitve znotraj danih možnosti,” je izpostavil Stopar.

Z izvajanjem sanacijskega programa v UKC Maribor, ki je konec lanskega leta prineslo 4,7 milijona evrov prihrankov, je zaenkrat zadovoljen, saj je v skladu z načrti. Obenem je poudaril, da so še rezerve in da sanacijski odbor pričakuje konec letošnjega leta uravnoteženo poslovanje.

Na pobudo članice Stanislave Naterer so člani sveta zavoda danes pozvali ministrstvo za zdravje, da v kliničnem centru izvede izredni upravni nadzor zaradi primera plačevanja nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča za garažno hišo in javnosti neznanega primera PLZ, kjer naj bi bil UKC Mariboroškodovan za skupno okoli 207.000 evrov.

Dodatno naj bi UKC Maribor izgubil okoli 150.000 evrov zaradi odpustitve nekdanjih pomočnikov direktorja Gregorja Danka in Petra Weissensteinerja, ki ju je sodišče spoznalo za nezakonito. Gre za nekdanja tesna sodelavca dolgoletnega direktorja Gregorja Pivca, ki ju je njegov naslednik, vršilec dolžnosti direktorja Janez Lavre odpustil, zdaj pa ju bo treba ponovno zaposliti.

Prej omenjena garažna hiša s parkirišči je medtem dobila novega lastnika. Skupaj s podjetjem GH Park, ki je z njimi upravljalo do sedaj, jo je po poročanju medijev kupila avstrijska družba Best in Parking. Za obiskovalce naj ne bi bilo sprememb, saj naj bi novi lastniki ohranili sedanjo visoko ceno parkiranja.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.