00:36, pet, 19. Apr

Za sanacijo škode na omrežju Elektra Maribor po žledu 12 milijonov evrov





Na območju Elektra Maribor, ki z elektriko oskrbuje več kot 214.000 odjemalcev na severovzhodu Slovenije, je bilo v nedavni vremenski ujmi poškodovanih več kot pet odstotkov omrežja. Intervencijski stroški znašajo 1,67 milijona evrov. Za sanacijo škode na omrežju, za kar bo potrebno več kot leto dni, pa bodo potrebovali okoli 12 milijonov evrov.

DSC_0855

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik uprave Boris Sovič, je vremenska ujma delno ali v celoti poškodovala 447 kilometrov nadzemnega srednje- in nizkonapetostnega omrežja ter 5150 stojnih mest. Največje težave v dobavi električne energije so bile na območju Pohorja, Slovenskih goric, Haloz in Kozjaka. Padce dreves so povzročali sneg, žled in veter, okvare na omrežju pa tudi ivje.

“Šlo je za zelo široko območje z zelo veliko prizadetimi, zato smo morali uporabiti vse razpoložljive sile,” je pojasnil Sovič. Poleg 200 monterjev Elektra Maribor so pri odpravljanju okvar sodelovale tudi štiri ekipe monterjev s Hrvaške, agregate so poslale tudi druge države. Z napravami so pomagala tudi lokalna podjetja, še posebej pa se je Sovič zahvalil za pomoč sekačem iz gozdnih gospodarstev ter gasilcem. “Glede na razmere je sistem zelo dobro deloval,” je menil.

Prve prekinitve napajanja so se na območju Elektra Maribor začele pojavljati 31. januarja, napajanje vsem odjemalcem pa je bilo ponovno vzpostavljeno 11. februarja. Danes se na tem območju nihče več ne napaja iz agregatov, poteka pa pospešena sanacija. Po Sovičevih besedah bo ta trajala več kot leto dni in bo vplivala na izvajanje načrta investicijskih vlaganj.

Do konca junija načrtujejo odprave okvar in povrnitev v prejšnje stanje na večjem delu poškodovanega omrežja, v nadaljevanju pa še nove investicije za zmanjšanje ranljivosti omrežja. Na najbolj kritičnih trasah, kjer so bili izpadi v času ujme najdaljši in tudi pred njo najpogostejši, načrtujejo popravila in izboljšave omrežja, pretežno s kombinacijo kabliranja, izoliranimi vodi, širšimi goloseki in dodatnimi daljinsko vodenimi stikali. Za kabliranje celotnega omrežja pa bi potrebovali okoli 400 milijonov evrov.

Pri odpravljanju posledic ujme je prišlo tudi do smrtnega primera, ko je 5. februarja v bližini Tinja na Pohorju izgubil življenje 20-letni pogodbeni sodelavec Elektra Maribor. Kriminalistična preiskava dogodka še poteka, zato vzrok za delovno nesrečo še ni znan.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.